2023-12-14 400 views
自疫情開始到而家都無返過內地, 最後一次食太二既時候, KEEP起左包紙巾, 提醒自己有機會一定要返去再食, 但過左一年、兩年, 開始忘記了太二酸菜魚既味道, 中途曾經食過掛太二名號的廚十三, 但完全唔係個回事.今次知道真係係香港開太二分店喇, 即刻去回憶回味當年情, 不過...可能唔係多人知道新開左, 所以唔駛等好耐, 亦都唔需要齊人先可以入座環境真係同內地分店差唔多, 例牌可以自己沖陳皮同洛神花飲枱面有個幸運籤筒, 不過入面好似都係吉同大吉既, 會有少少潮語去氹人開心主菜終於出場喇, 上菜位哥哥真係用正宗國語黎講上菜文可能因為要符合返香港人既口味, 所以固定既辣度, 始終會比內地減低, 但係魚質、酸菜、油香都幾乎神還原以前我地2個人去食, 面盆既份量都食得晒, 而家要4人分, 就算叫左碗白飯都未必一定飽, 不過發現左白飯撈埋湯, 份外食得出滋味用手機下單點菜前, 出現開業推廣活動, 只要穿著紅色元素既服飾, 做指定動作同口號, 就可以免費獲贈小菜一碟雖然看似好多料, 但其實普通, 只係個汁有少少麻, 免費黎講算係幾好, 正價的話就要考慮下食完主菜, 點少得紅糖糍粑, 不過有D失望,

環境真係同內地分店差唔多, 例牌可以自己沖陳皮同洛神花飲
老坛子酸菜魚3至4人份
主菜終於出場喇, 上菜位哥哥真係用正宗國語黎講上菜文
藤椒撈汁海鮮雞
蛋酥軟糍粑
食完主菜, 點少得紅糖糍粑, 不過有D失望, 完全做唔倒糯米既拉絲煙韌綿滑, 感覺似溝左少少奶, 咬口比較鬆散

(慾知相片故事, 請見題外話)
Other Info. : 我地食到2點, 突然隔離枱出現一盆盆白蘿蔔, 我地仲估應該係職工頭圍用膳, 點知一轉身, 就發現好多盆唔同款式既餸菜, 如果係哩個時段員工放飯, 咁即係下午茶時間仲未係忙既, 不過當開始知名度高既時候, 我估排隊入座真係少不免. 期待香港其他分店會比倒更接近內地既味道比我地苦等多年既人啦!
2023-12-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
老坛子酸菜魚3至4人份