2024-03-15
2024年2月20日 星期二今晚放工之後突然好想食下串燒,所以同老婆去左銅鑼灣既mokumoku,好彩去到既時候仲有位,坐多一陣間成間餐廳已經坐滿人好快我哋就已經叫左想食乜,店員一點完餐就送上前菜蕃茄沙律,係原個蕃茄黎,已經切好左方便進食,味道酸酸地幾開胃,同個醬汁幾夾,上面仲有葱花添之後有牛蒡漬物,咬落爽脆又多汁,加埋芝麻更加好食呢個係刺身三味,分別有三文魚、帆立貝同蝦,全部都好新鮮,而且三文魚好厚切,咬落去都充滿油份,帆立貝加埋檸檬汁一齊食感覺更加突出鮮味之後有豆腐油揚,外皮炸得好香脆,裏面嘅豆腐就好香滑,淋上嘅醬汁味道啱啱好,唔會太過鹹,仲有木魚增加口感然後有西班牙黑豚肩肉串,非常多肉汁,而且食落去唔會太韌,調味啱啱好,食完都唔會覺得好口渴再嚟係雞翼串,雞皮燒得好香,咬落去脆卜卜,而且個口唔會有好多雞油,裏面嘅雞肉仍然保持嫩滑,唔需要太多調味都已經好好食跟住有雞軟骨串,同樣地上面加上左少少調味粉,食落幾惹味,軟骨脆口呢個係蘆筍豬肉卷,一片片豬肉包住成條蘆筍黎燒,燒完之後蘆筍仍然多汁,豬肉完全唔韌,同蘆筍嘅味道好夾,而且食完都唔覺得好油膩添最後仲有三文魚魚頭,識食嘅話就知道邊個部位
之後有牛蒡漬物,咬落爽脆又多汁,加埋芝麻更加好食
最後仲有三文魚魚頭,識食嘅話就知道邊個部位最滑溜,用嚟送酒一流,而且唔需要點醬汁魚頭都已經好夠味
埋單每人大約三百幾蚊,好似去咗日本一轉咁,食當地正宗嘅日式居酒屋