2016-11-10
以前屋企人一到週末就會去飲菜,上海菜都係我地成日食既野之一但隨住屋企人工作忙碌,都好耐冇食過,今次難得大家有時間就好好再食一餐先食小食水晶肴肉肴肉係上海野必食既,點少少醋食更開胃肴肉本身有少少咸味,食落爽口,一啖一件正!醉雞呢個都係我鐘意食既小食之一醉雞花雕味濃,雞肉吸收哂啲花雕味,食落啖啖酒香雞肉肉質爽口,嫩滑香煎素鵝呢個一定要趁熱食,因為脆卜卜好正入面仲放左少少冬菇粒,雖然唔太多,但整體係一個好香口既小食蟹粉小籠包上面既蟹粉好鮮味,而入面既豬肉入口即溶而小籠包內既湯亦配合得宜,唔太咸但同時帶出肉既味道而小籠包個皮亦係水準之作,摺位夠多,證明師傅手勢好好,真係皮薄餡靚蔥油餅呢度個蔥油餅係好特別,因為係圓形既donut咁既形狀食落唔係油淋淋,啲蔥就包哂係入面外皮就係酥脆香口一品海膽蟹粉拌麵作為一個海膽迷,見到中餐都有海膽食,對眼當堂發哂光海膽好鮮味,屋企人話要將海膽撈勻啲麵黎食果然味道更好,除左有海膽既鮮味,入面仲有一絲絲既蟹肉同蟹膏麵質都幾彈牙姥姥手製排骨拉麵呢個麵份量好多,可以分到4-5碗麵麵質好爽口彈牙,而個湯清得黎唔會真係滾水咁冇味排骨炸得香酥可口,啖啖肉奶黃南瓜餅賣相橙色夠哂
先食小食
水晶肴肉 肴肉係上海野必食既,點少少醋食更開胃
肴肉本身有少少咸味,食落爽口,一啖一件正!
醉雞 呢個都係我鐘意食既小食之一
醉雞花雕味濃,雞肉吸收哂啲花雕味,食落啖啖酒香
雞肉肉質爽口,嫩滑
香煎素鵝 呢個一定要趁熱食,因為脆卜卜好正 入面仲放左少少冬菇粒,雖然唔太多,但整體係一個好香口既小食
蟹粉小籠包 上面既蟹粉好鮮味,而入面既豬肉入口即溶
而小籠包內既湯亦配合得宜,唔太咸但同時帶出肉既味道 而小籠包個皮亦係水準之作,摺位夠多,證明師傅手勢好好,真係皮薄餡靚
蔥油餅 呢度個蔥油餅係好特別,因為係圓形既donut咁既形狀
食落唔係油淋淋,啲蔥就包哂係入面 外皮就係酥脆香口
一品海膽蟹粉拌麵 作為一個海膽迷,見到中餐都有海膽食,對眼當堂發哂光
海膽好鮮味,屋企人話要將海膽撈勻啲麵黎食 果然味道更好,除左有海膽既鮮味,入面仲有一絲絲既蟹肉同蟹膏
麵質都幾彈牙
姥姥手製排骨拉麵 呢個麵份量好多,可以分到4-5碗麵
麵質好爽口彈牙,而個湯清得黎唔會真係滾水咁冇味 排骨炸得香酥可口,啖啖肉 奶黃南瓜餅 賣相橙色夠哂靚,而南瓜皮係煙煙韌韌,入面既黃味好香濃 食落啖啖南瓜,真係要趁熱食