2020-06-17 2057 views
有志同道合喜歡吃羊的朋友, 今晚一同到『天山小館』一趟, 品嚐久違了的羊羶味~🐑🐑店舖吃正宗新疆菜, 有好多羊🐑嘅菜式 ~『招牌羊肉米線』 (麻辣湯底微辣)$68套餐一定要揀啱湯底, 本身都食得辣的話就唔好揀蕃茄, 酸辣, 個人覺得和羊肉本身嘅味道格格不入。 揀了麻辣湯底, 只帶輕度嘅麻辣, 湯底濃郁, 混入經爆炒嘅香料, 大蒜,蔥, 孜然和切得细碎的羊腩, 濃郁惹味得無法形容! 好吃到不得了,必定能滿足孜然羊羶味嘅朋友!😆😋『羊肉水餃』$70這份羊肉水餃賣相平凡, 以味道取勝, 羊肉餡飽滿紮實勁多肉汁, 一啲都唔乾, 羊肉好吃, 餃子皮好厚但係帶少少煙韌, 食落口感豐富。 唔需要蘸醋都極其鮮味, 我們二人讚不絕口!『洛神花茶』跟羊肉米線餐的飲品, 自家製作, 味道似酸梅湯, 消暑開胃。『新疆羊肉手抓飯』$118新疆人普遍嘅主食。這款菜式的精髓就係所有羊肉羊排嘅精華混入米飯當中,充滿原始冇調味的羊香, 是朋友的大愛。 羊排骨夾雜著脂肪和皮,也是羶香回味~ 一道完全不需要掩飾羊羶之~👍👍菜式。寫這篇食評的時候依然很回味那款招牌羊肉米線! 當然唔嗜食羊嘅都有其他好有水準嘅廣東菜可以選擇~

店舖吃正宗新疆菜, 有好多羊🐑嘅菜式 ~

招牌羊肉米線

招牌羊肉米線』 (麻辣湯底微辣)$68套餐

羊肉水餃

『羊肉水餃』$70

洛神花茶

『洛神花茶』

新疆羊肉手抓飯

『新疆羊肉手抓飯』$118

寫這篇食評的時候依然很回味那款招牌羊肉米線!
當然唔嗜食羊嘅都有其他好有水準嘅廣東菜可以選擇~

招牌羊肉米線
羊肉水餃