2015-04-06 2718 views
阿媽想食客家嘅鹹雞,早兩個禮拜想去旺角間好出名嘅客家連鎖店,六點半去到都排哂隊,結果去唔成。今日工人放假,又搵客家菜。汲取經驗,搵一間近又可訂座最好。結果去咗M先生地頭大圍。佢話食過兩次,個人唔鍾意,但伯有係客家人話係傳統味道,咁我梗係博下自己粒食神啦。打去嗰陣有個阿伯聽電話,應該有啲撞聾,要重複講,反應慢啲,但冇炒錯我個饒舌嘅電話號碼👍去到唔夠七點已接近全滿,個個都團團轉好忙,結果我哋上咗樓上自己搵咗張4人枱。原來訂位都冇乜用…純粹憑感覺叫啲有👍嘅,總共4樣。落咗單等咗15分鐘都未上餸,我開始擔心漏單。但阿媽話咁多人梗要耐啲。最後20分鐘嘅時候嚟咗個腐乳通菜,好大碟,而且幾夠鑊氣,腐乳食得出唔會得鹹味或酒味,整體味道好,只係啲芡唔太勻有啲一嚿嚿半透明gel爭啲。然後過多15分鐘,陸續相隔5分鐘就嚟埋啲餸。阿媽就話:“你啲蠔豉卷、蛋角、釀豆腐、鹽焗雞全部要即刻做,梗係耐啦!”-又好似係噃😅阿姐都話個蠔豉卷係即刻包即刻炸。個網油蠔豉卷,原來係將啲豬肉、土魷、蠔豉、馬蹄、蘿蔔切哂粒,跟住包網油炸,極燙口,外皮鬆脆,濃味嘢,好正!仲要有6大件,每人兩嚿好滿足😋😋😋鹽焗雞,胸位都多汁唔嚡,有淡

純粹憑感覺叫啲有👍嘅,總共4樣。

鹽焗雞,胸位都多汁唔嚡,有淡淡鹹味,點埋個沙薑粉,完全係細個食嘅客家飯店味道😋😋😋

手剁豬肉煎釀豆腐浸客家蛋角,啲涵肯定手剁,基本上同個蠔豉卷涵一樣除咗冇蠔豉。蛋角好有蛋味,而且好大件。釀豆腐又係客家手法,响豆腐面輕輕篤個窿仔,塞入適量嘅涵。湯底用津菜黃豆煮,而且落咗好多芫荽,味道又係好熟悉😋😋😋

埋單嗰陣,老闆問我點解唔食酒糟油麥,我話阿媽今晚唔想食。食緊中途佢行過提我哋要襯熱食個蠔豉卷,仲話有個客試過自隊一碟加多個餸都冇打包。中間阿姐雖然忙但一見冇水就主動加,服務抵讚👍

個人覺得呢度啲嘢食粗中有細,味道質素高班過間連鎖店!

我下次要搵埋親戚嚟食香酥八寶鴨!
2015-04-06
$170 (Dinner)
  • 網油蠔豉卷
  • 鹽焗雞