2024-07-28 2064 views
這間店在網上看就毫不起眼,原本以為是普通麵店。是晚經過,發現招牌有詠藜園三個字就吸引了我。回想十多年前曾食過的詠藜園,上海菜的美味令我一生難忘。是晚一食尋回當年老師傅的味道,有點感動,估唔到可以再重遇。美食有好多選擇,二人餐較為經濟,份量亦相當多,味道唔會太濃,好岩食。店內好多食客,平日來都近乎滿座,聚餐就book 定枱穩陣。全日2人餐 $328雞絲粉皮粉皮大塊,色澤白皙通透,口感軟彈滑溜,雞絲肉嫩切得均勻,少量的青瓜絲帶來爽脆口感,配上特製花生醬撈勻,凉伴美食好好味。咸肉豆腐湯湯味清甜多料,有白菜和豆腐,咸肉又唔會好咸,份量都幾多,二人可各兩碗。蔥爆牛肉京蔥炒至軟身,味道甜美,加上牛肉軟嫩份量多,而醬汁味道濃郁相當好食,撈飯食真係一流。黃金蝦球蝦球大隻炸粉薄薄,鹹蛋黃加持下,帶來沙沙口感陣陣咸香,調味精準唔會好膩。難得伴有豆角,增添美味,加分!濃湯翡翠苗濃湯下豆苗掛汁,沒有多大的草青味,口感脆嫩,份量多,簡單好食。功夫小籠包皮薄餡靚,湯汁滿滿,味道清甜,唔錯。招牌擔擔麵壓軸出場的招牌菜沒有令人失望,湯底濃郁有著芝麻花生醬味,麵條爽滑彈牙,加了少許肉碎增添口感。水準之作,係擔擔麵界的天
回想十多年前曾食過的詠藜園,上海菜的美味令我一生難忘。
是晚一食尋回當年老師傅的味道,有點感動,估唔到可以再重遇。

全日2人餐 $328

功夫小籠包
皮薄餡靚,湯汁滿滿,味道清甜,唔錯。

招牌擔擔麵
壓軸出場的招牌菜沒有令人失望,湯底濃郁有著芝麻花生醬味,麵條爽滑彈牙,加了少許肉碎增添口感。水準之作,係擔擔麵界的天花板呀。

2024-07-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)