2018-11-03 2136 views
今日亞頭搵人中午送文件去上環公司,我第一時間請纓做跑腿,同事們傻眼望住我,我就暗暗竊笑,因為又可以乘機去上環搵食呀!快手快腳送完文件,睇見時間尚早,決定去科記搏一搏,希望未有太多人排隊,可以畀我重溫吓佢嘅金牌豬扒飯。真係好好彩,門口排隊的人龍唔太長,等了十分鐘終於有位,一坐低就落單,因為豬扒要逐件煎,繁忙時間的話,閒閒地要等二十到三十分鐘,不過今天早,唔駛等咁耐。「金牌豬扒飯」的豬扒是即叫即煎,鑊氣十足、熱辣辣,味道香口,厚薄適中,肉質雖然有點偏硬、但有咬口之餘又唔會太乾太嚡,仍然有肉汁,非常惹味好吃,而且很有媽媽用老抽醃製及人手搥鬆的味道,完全是家的感覺,加上份量足及細心地軟件上碟,方便客人食用,所以即使近骨的肉都唔會放過,確是令人非常懷念的豬扒飯。

金牌豬扒飯

2018-11-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch