2009-10-02 38 views
是夜國慶加上中秋做節,所以上街食飯本來打算去鼎泰豐,但想起放煙花,一定多人到嘔,所以放棄於是上網找找~看到這間評語不差,於是跟阿爸提議~於是一行五人八點到達,可能睇煙花啲人去哂尖咀,只坐八成客~所以順利有位因為做節,所以叫了六餸一湯:嚮螺燉雞腳湯:飲得出真係用燉,味濃得像老火湯一樣~ 不似一啲酒家煲好一大煲再入盅扮係燉沙薑雞半隻:雖然用上四斤雞,但依然嫩滑,有雞味~不過有啲位生咗啲~海班兩食:油泡球同清蒸頭腩都ok~夠新鮮骨髓三鮮 :招牌菜當然要試,果然夠鑊氣,個汁送飯一流~ 不過膽固醇超高(骨髓+鮮魷+庵春蛋)但好食無計蒜蓉粉絲蒸蟶子:這個ok la,夠蒜蓉但末夠肥美~ 不過最搞笑係個阿叔碟送來的時候,突然大約蟶子到, 搞到其他枱嘅人都望過,勁搞笑...hahaha生炒排骨:係我哋五個一致認為最好食,炸得夠鬆化,個汁甜酸度適中,係我細個時才有的風味~ 比起很多大
是夜國慶加上中秋做節,所以上街食飯

本來打算去鼎泰豐,但想起放煙花,一定多人到嘔,所以放棄

於是上網找找~看到這間評語不差,於是跟阿爸提議~

因為做節,所以叫了六餸一湯:

嚮螺燉雞腳湯:飲得出真係用燉,味濃得像老火湯一樣
~
不似一啲酒家煲好一大煲再入盅扮係燉

海班兩食:油泡球同清蒸頭腩都ok~夠新鮮

骨髓三鮮 :招牌菜當然要試,果然夠鑊氣,個汁送飯一流~
不過膽固醇超高(骨髓+鮮魷+庵春蛋)但好食無計

蒜蓉粉絲蒸蟶子:這個ok la,夠蒜蓉但末夠肥美~
不過最搞笑係個阿叔碟送來的時候,突然大約蟶子到,
搞到其他枱嘅人都望過,勁搞笑...hahaha

比起很多大酒樓做得更出色~GREAT"

最後合時糖水:雪梨木瓜雪耳糖水,甜而不膩,連糖水都是用心去做真是無話可說

其實本身為飲食世家,看着同行很多都是求求其其,所以對出街食飯已經無咩要求,只要味道不大差就ok~雖然這裡無堂皇嘅裝修,但今餐真是令我成家人都非常滿足,無論起菜速度,熱度同味道都真係近年難得.......
(ps:不過除了支風花雪月啤酒,又淡又無酒味~hehehehe)
2009-10-01
$140 (Dinner)
  • 海底椰雞腳螺頭湯
  • 生炒骨