2023-12-24
同朋友去soho 揾食,突然諗起好耐冇幫襯呢間,一路依印象走,但揾唔到,終於開google map 帶路,咦,點解去咗中環?一入餐廳,冇留意是位金髮外國人,就自然用廣東話問了「你哋係咪搬咗?」哈,未得切尷尬,那位外國美女就用純正廣東話回答「係呀,搬了6-7年啦」原來真係搬了。感覺呢度細過舊店,但光猛咗,而且喺寒冬下,人與人之間近咗,感覺暖咗。我哋2人點了一個傳統湯 share, 磨菇,芝士牛脷,鹿肉同 mulled wine.湯好好味,尤其中間白色的(乳酪?)。磨菇配西多原來咁好味,開眼界了。芝士牛脷又係超讚,尤其係冬天,食完唔覺「漏」,回味。鹿肉...每個地方有佢特色煮法,我比較中意呢度同煮嘅蔬菜。mulled wine 的瓶好特別,有個睇唔到嘅孔,yea, 似花茶茶壼,但呢個瓶係冇斟位,我慢手慢腳斟時,倒瀉了一些,嘥咗美酒。離開時才發現大堂有留言為烏克蘭打氣的牆,加上聖誕裝飾別有一番味道。