2024-06-16 151 views
老公話最近多飯局想食返清啲,所以放工去咗食粥。海皇粥店呢間老牌連鎖粥店係兒時回憶,我已經好多年冇食過。今次食完又覺得OK喎,耐唔耐食吓粥清清地都幾好。特餐- 艇仔粥+菜脯炒米粉 $45艇仔粥好足料,有碎牛肉、豬肚絲、魷魚、豬皮、魚片絲、生菜,粥底綿綿,一大碗好滿足。菜脯炒米粉嘅精髓係要加芝麻、甜醬、麻醬同埋最緊要辣醬。米粉炒得唔油冇碎濕濕,加咗爽脆菜脯口感唔錯。碎牛粥 $31牛肉粥一樣粥底綿綿,粉仔碎牛肉都好多,加埋脆脆炸花生香口香口,係我去粥店最愛嘅粥品之一。煎蘿蔔榚配炒麵 $42煎蘿蔔糕唔係一嚿粉,食到蘿蔔條,仲有臘腸粒嘅香味,如果再煎得香口啲仲好。豉油王炒麵好香,勁多蔥同埋爽口芽菜,我覺得唔使加甜醬辣醬都已經幾好食。牛肉腸粉 $20逢星期一至五每日有唔同嘅特價食品,我哋星期五就係呢個牛肉腸粉,特價一樣足料,有三條腸粉,裏面牛肉餡豐富,牛肉調味好好,加咗一啲爽口馬蹄粒,加埋陳皮芫荽嘅香氣都幾好食。

特餐- 艇仔粥+菜脯炒米粉 $45

碎牛粥 $31