2022-10-09
好耐冇去過呢啲文青咖啡室,今日一於同朋友嚟chill吓!!😙😙呢啲嘢梗係要食吓環境先⋯⋯我覺得係好raw嘅工業風,再加返少少懷舊香港加spiritual嘅感覺⋯⋯成件事好fusion⋯簡單啲講,就係有feel囉~~·Dozy brunch🍳喺brunch嘅時間嚟食,冇理由唔叫呀嘛⋯⋯嚟到果然冇令我哋失望,有腸、有炒蛋、有沙律🥗、有菇,真係咩都有啲。最欣賞就係佢中間嗰個甜甜哋又有果香嘅奶油,搽落去嗰兩塊麵包度,味道真係幾唔錯~~~·慢煮香草雞扒牛油果醬意粉🍝兩個做開運動嘅人,一定要吸收返啲碳水化合物!🤣咁點都要叫返碟意粉嘅⋯牛油果🥑係大家都會鍾意食嘅嘢,加埋慢煮嘅香草雞扒,雞扒入面肉汁好夠,味道又好濃郁,重要嘅係肉質好鮮嫩同彈牙,因為係慢煮嘅關係,係會特別入味嘅!!🤭 成個配搭我哋都好滿意!!!·Coffee Smoothie☕️咁佢頂頭有一球曲奇味嘅雪糕,再落咗少少朱古力醬,咁咪好難會衰嘅⋯😌下面隻啡味好濃嘅啡底加少少奶泡,上面雪糕嘅甜,中和咗下面濃啡嘅甘苦,咁我覺得幾好喎~·Nothing❌Nothing又唔代表真係Nothing嘅,只係呢一刻諗唔通,望嘅所有嘢都覺得好灰暗啫⋯⋯咖啡師
Dozy brunch🍳
慢煮香草雞扒牛油果醬意粉🍝
Coffee Smoothie☕️
Nothing❌
Nothing又唔代表真係Nothing嘅,只係呢一刻諗唔通,望嘅所有嘢都覺得好灰暗啫⋯⋯咖啡師可能係有經歷嘅人,所以就將呢杯Sesame Latte 起名為Nothing…見到成杯嘢好有層次,杯面仲有一朵小黃花,望落係賞心悅目嘅⋯⋯味道都冇令我失望,好重芝麻同奶味,可以話係好易入口嘅~~
Roll Cake(Earl Grey Flavour)🫖
曾經我都唔係咁鍾意earl grey陣味,但俾人逼我食吓食吓,又鍾意咗喎~Earl grey味重,跟住有好香奶油味,軟熟嘅戚風蛋糕加埋晒又唔太甜,我哋都覺得幾唔錯啵~
Tofu Cheesecake✨
豆腐味好重嘅cheesecake,我覺得真係好特別、好正!因為從來都冇食過豆腐味咁出嘅芝士蛋糕,而且中互相配合得好好!重點係食我唔太甜、太膩,作為一道合格嘅甜品,呢樣係基本。最令我深刻嘅係佢落咗豆腐花專用嘅黃糖粉做伴碟,同埋散落咗喺cheesecake面上,貼題得嚟又過癮,口感加上味道又幾唔錯啵~