2023-06-08
個日去太古城探朋友,大家傾到有啲肚餓,就落咗去搵餐廳開餐。我地係餐廳門口見到有炭火爐,覺得幾特別,就入咗去食。花雕浸雞腎餐廳好快上前菜,雞腎浸得好入味,而且好冰涼,適合夏天食,食完即刻好開胃。備長炭火燒雞餐廳嘅主打之一,果然冇令人失望。燒雞比想像中大,仲要係原隻上枱,餐廳好貼心,除咗大鉸剪,有俾埋剪雞大法,好詳細咁教我地點樣做。此外,仲有俾埋圍裙、手套、濕紙巾。備長炭燒嘅雞果然係別有一番風味,食落皮脆肉嫩,仲有一陣炭香。燒雞嘅火喉恰到好處,我哋一邊剪keep住都有好多雞油滴出黎。金銀蒜開邊蝦煲仔飯煲仔飯當然係熱辣辣,一打開香濃嘅蒜香撲鼻,我哋落豉油嗰陣仲會出煙。開邊蝦好新鮮,煲仔飯嘅飯粒粒分明,備長炭燒出薄脆飯焦,加埋秘製醬油食一流。中國茶菊花茶帶住淡淡清香,喝落唔會好濃,飲完一壺之後,餐廳職員仲會主動幫你加,服務令人非常滿意。
花雕浸雞腎
備長炭火燒雞