2011-04-10 4 views
從雜誌上得知以前夏麵館的師傅去左呢一間鋪頭度,就好想黎呢度試下個嫩雞煨麵~因為之前食過夏麵館的嫩雞煨麵,一直「忘不了」(食正個名),所以好想再回味一下~嗰日下晝超級肚餓,特隘黎左呢度~一個人叫左個set黎食~其實佢下晝d set唔平,都成$40~不過勝在有豆漿、有桂花糕送、仲有個小食~我當然叫左嫩雞煨麵set啦~小食就揀左麻醬粉皮,飲品要左黑豆漿~嫩雞煨麵都keep住水準~因為我好鐘意佢嗰種腍腍地的麵質~個湯底都好好飲~唯一遜色的係雞肉~係雪藏雞~以前係真係手撕雞咁~我一個人都ko左成碗麵~麻醬粉皮好好食......之前食某間連鎖著名的上海鋪.....係咸的.....怪怪的.....黑豆漿就冇咩特別,豆味略嫌唔係好濃......桂花糕都ok既~其實之前同fd食過佢地既八寶粒粒炒年糕~ok wo~年糕又唔會好硬~仲有小籠包,初時好有期望,雖然食落未算超班,但唔會失望既~臨走前見到人地食小菜同上海粗炒~好吸引~下次要黎食!
嗰日下晝超級肚餓,特隘黎左呢度~
不過勝在有豆漿、有桂花糕送、仲有個小食~
嫩雞煨麵都keep住水準~因為我好鐘意佢嗰種腍腍地的麵質~

個湯底都好好飲~
唯一遜色的係雞肉~係雪藏雞~以前係真係手撕雞咁~

我一個人都ko左成碗麵~
黑豆漿就冇咩特別,豆味略嫌唔係好濃......
桂花糕都ok既~
仲有小籠包,初時好有期望,雖然食落未算超班,但唔會失望既~
臨走前見到人地食小菜同上海粗炒~好吸引~下次要黎食!
2011-04-05
$42 (Lunch)
  • 嫩雞煨麵,八寶粒粒炒年糕