2021-11-01
自從疫情開始後,食肆限聚,可以一班朋友聚首一堂的日子已經不復見。2年過後,香港疫情稍微好轉,再加上打咗疫苗後,現在食肆可以逐步放寬聚餐人數,所以一班朋友相隔2年終於再聚首一堂,所以特別來到倫敦大酒樓,一來地方較大,二來朋友們喜歡食懷舊菜。敦倫大酒樓是舊式酒樓,所以環境都是舊式格局,像極小時候跟父母飲茶的茶樓,很有一番回憶。今次朋友預先跟酒樓預先寫菜單,可以根據你的要求而改動,這樣很不錯,可以tailor made. 今次比較印象深刻的菜式如下:🔸乳豬:很久沒有吃乳豬了,這個乳豬不油膩,而且皮肉之間的肥膏剛剛好,不太肥,皮脆肉香,好味😋🔸香酥百花球及荔芋卷百花球彈牙爽口,也不油膩;至於荔芋卷,最喜歡芋頭的我真係愛不釋口,有芋香,又香口,正🔸清蒸游水沙巴龍躉每次去飲去到魚就會放下筷子,因為魚通常都蒸得過火,變嚡,但這條大龍躉卻做得剛剛好,魚肉嫩滑,而且老套啲講句,魚真係有魚味😆😆🔸生炒糯米飯呢個好好食,飯粒粒分明,唔係翻蒸又翻蒸爛飯既糯米飯,而且調味適中,有臘味既香,所以即使好飽都食咗一碗總結:環境是真係老酒家格局,地方較舊,但有房,環境算闊落,適合一班人聚會,食物質素okay, 特別是
🔸香酥百花球及荔芋卷
🔸清蒸游水沙巴龍躉
🔸生炒糯米飯
總結:環境是真係老酒家格局,地方較舊,但有房,環境算闊落,適合一班人聚會,食物質素okay, 特別是炸物既菜式,保持到。