2015-10-06
自從2046間雀仔餐廳執咗之後,好多羊群都狗衝去啲懶係懷舊嘅餐廳。最近呢度都聽聞話要執,所以我哋都趕忙黎呢度食飯飲尾啖湯。話說我想book呢度食飯,點知 book 3 次佢都唔俾 book 叫朕 wall-in,朕就以為你好鬼勁啦冇晒位。上到去點知竟然係大把空凳,陰公。黎到餐廳食飯,牛尾湯就冇啦,變左羅宋湯,不過冇所謂啦,都係差唔多,紅色囉。朕就覺得湯係濃,但媽媽覺得就係鹹。濃同鹹係 mutually exclusive 既,朕覺得兩樣都係。如果你講到個味道,朕就覺得佢唔夠酸同埋唔夠辣。真心。 大家有冇試過莎厘娜嗰啲?Rib eye 牛扒 grill 至 medium rare ,肉質很不俗,牛味極濃,扒外面少脆內裡軟綿綿而不失咬口,淨計牛扒朕俾 80 分以上。佢呢度出名係食花膠扒,比一般肉眼扒餐仲要貴多三舊水,對於文員來講,食埋佢都係一大負擔。仲要鬼死咁細舊,不過唔理啦啱啱出咗糧,食咗先算。文以食為先丫麻。味道真係有少少似酒樓嘅花膠扣鵝掌,但肉身較厚,很有膠質感覺。配菜有薯蓉,小沙律。Mashed potato 很 buttery 很有爆血管的感覺,驚(但好食)。小沙律也是rocke
話說我想book呢度食飯,點知 book 3 次佢都唔俾 book 叫朕 wall-in,朕就以為你好鬼勁啦冇晒位。上到去點知竟然係大把空凳,陰公。 黎到餐廳食飯,牛尾湯就冇啦,變左羅宋湯,不過冇所謂啦,都係差唔多,紅色囉。朕就覺得湯係濃,但媽媽覺得就係鹹。濃同鹹係 mutually exclusive 既,朕覺得兩樣都係。如果你講到個味道,朕就覺得佢唔夠酸同埋唔夠辣。真心。 大家有冇試過莎厘娜嗰啲? Rib eye 牛扒 grill 至 medium rare ,肉質很不俗,牛味極濃,扒外面少脆內裡軟綿綿而不失咬口,淨計牛扒朕俾 80 分以上。 佢呢度出名係食花膠扒,比一般肉眼扒餐仲要貴多三舊水,對於文員來講,食埋佢都係一大負擔。 仲要鬼死咁細舊,不過唔理啦啱啱出咗糧,食咗先算。文以食為先丫麻。味道真係有少少似 酒樓嘅花膠扣鵝掌,但肉身較厚,很有膠質感覺。 配菜有薯蓉,小沙律。Mashed potato 很 buttery 很有爆血管的感覺,驚(但好食)。小沙律也是rockets and balsamic vinegar 的,冇驚喜。 Baked Alaska 比較等得耐,不過 - 「係好味既」,比起其他餐廳的火焰雪山求其塞舊海綿蛋糕,佢係 ice cream 甜甜心,入口就溶(難道有雪糕入口不溶?)加上rum 酒淋到出曬界,你話冇酒味就假嘅。只係$120炸,性價比高過麥迪文個火星。 咁你講性價比黎講,一個餐都只係$400左右,有咁嘅牛扒質素算係咁啦。不過「同級」(價錢)嘅話朕可能考慮 lawrys / jimmys kitchen。前者係食 roast beef ,後者配菜較好,而兩間都係有 Yorkshire pudding yummyz,仲要又係有 Baked Alaska ,點比?
有,呢度 staff 有善,而 ambience 比較輕鬆 casual ,適合求其一食。不過個火焰雪山真係等到皇太后都唔認得,等左成半個鐘,徒左成晚時間。 楂下船做 Captain Sparrow 先