2012-04-30 30 views
不經不覺, 師傅都有好一段時間冇單獨和好友食家"乜都放入窿"食飯, 冇辦法啦, 呢期大家各有各忙, 各有目標嘛! 不過最近好友靚仔正哥, 大隻佬和酒吧老闆聯手創業, 開食店, 仲要揀左喺元朗呢個地方紮根! 呢個地方話晒都係師傅半個地頭, 加上師傅和好友食家"乜都放入窿"作為佢地嘅老死, 冇可能唔撐, 於是昨天亦攪左個乜東飯局之一口和味!先至聲名, 雖然師傅和食店東主屬好友關係, 不過師傅絕對會憑良心報導真相, 保証呢個食評係公正的, 絕經得起考驗! 閒話休提, 昨晚大約七時和好友食家"乜都放入窿"由九龍出發, 齊齊搭公車入去, 呢個時間都入去, 就足見師傅和好友食家"乜都放入窿"係幾咁有“刻”呢, 大約一個鐘到嘅車程就到達目的地, 落車沿著地址搜尋, 好容易就搵到間食店! 由於事前沒有向東主透露半句, 絕對係突擊, 所以去到食店亦未見到任何一位老闆! 其實在食店門外, 已經見到人亦唔算多, 直頭可以用小貓三隻黎形容! 如果平時見到咁嘅場面, 師傅肯定卻步, 但由於是次係專誠入黎, 所以絕對冇腳軟, 於是和好友食家"乜都放入窿"咁入黎照行入食店!入到去食店, 望下張柯打紙, 都有幾多唔同

入到去食店, 望下張柯打紙, 都有幾多唔同選擇, 於是亦詢問下店員有咩推介, 再和好友食家"乜都放入窿"商量後, 就一口氣柯打左以下食物! 秘制勁辣魚蛋一串, 秘制炸燒賣一串, 板燒神秘牛仔骨兩份, 炸芝士年糕一份, 燒牛舌兩串, 燒免治雞肉棒兩串, 炸芝士雞卷一份, 板燒黃芥辣豬下青一份, 鐵板餃子(泡菜)一份和板燒香草羊架兩件!

落完單等一陣就有得食, 而最先登場的係大家都應該估到係秘制勁辣魚蛋同埋秘制炸燒賣! 先講下秘制勁辣魚蛋, 魚蛋體積屬細細粒型, 雖然係細粒, 不過入口都幾彈牙, 絕不粉口, 加上秘制咖哩醬香香辣辣, 而且辣嘅程度合乎師傅嘅口味, 絕對係惹味嗰種, 勁正呀, 食得辣嘅絕對要一試; 至於秘制炸燒賣真係炸得好脆, 而魚肉身亦唔會有太韌和太膠嘅感覺, 炸左後亦有少少魚肉嘅香味, 再配上秘制咖哩醬, 非常之正!
秘制勁辣魚蛋
秘制炸燒賣
之後嘅食物亦陸續登場, 先講下板燒神秘牛仔骨, 牛仔骨屬於半肥瘦, 肉質非常鬆軟, 絕不韌身, 加上燒得香時牛仔骨亦帶出少少牛味, 真的非常吸引, 而且調味洽到好處, 絕對係必食之選! 炸芝士年糕一份有三隻, 外面炸得脆, 而內裡嘅年糕煙煙韌韌, 配上芝士甚香, 香而不膩, 加上芝都有少少流心嘅效果, 真的不錯! 炸芝士雞卷亦炸得好脆, 不過呢個芝士味就欠奉, 幸好餡料內不太乾身, 但師傅就覺得冇咩特別!
板燒神秘牛仔骨
炸芝士年糕
炸芝士雞卷
再黎就係燒牛舌, 牛舌算係屬於幾厚身, 咬了一口後, 發覺口感一流, 皆因牛舌係爽口中帶鬆, 軟綿綿嘅感覺好正, 味道非常討好, 如果呢油能再少啲, 相信會更加吸引, 不過呢一刻嘅牛舌已令師傅欲罷不能, 另一必食推介! 師傅另一個至愛就係燒免治雞肉棒, 起初還以為係就咁免治雞肉, 餡料裡求其擺幾粒洋蔥, 點知入口後發現餡料除免治雞肉外, 還撈埋了雞軟骨, 呢個雞軟骨真係不得了, 令到個燒免治雞肉棒入口除左鬆之外, 仲有一種清爽口嘅感覺, 好似加左馬蒂咁, 不過就比馬蒂乾身, 加上爽口得黎絕不硬, 唔會令到牙肉受傷或受損, 呢個燒免治雞肉棒絕對係必食之選, 師傅大力推介!
燒牛舌 + 燒免治雞肉棒
板燒香草羊架亦係師傅另一推介, 羊架嘅“嘥屎”都幾大件, 而且燒得好香, 肉質鬆軟而味道香酥, 揸住條骨黎食, 係另有一番風味, 加上只賣兩草野一件, 絕對係大件夾抵食, 嗜羊者不能錯過! 板燒黃芥辣豬下青就比較特別, 豬下青即係豬頸肉, 肉身爽口絕對唔乾身亦唔硬, 擦上黃芥辣亦唔太攻鼻, 師傅就算唔太鍾意食芥辣亦接受到, 想試新野應該要試呢個! 最後係鐵板餃子(泡菜), 一客有三隻, 餃子皮脆而不硬, 餡料帶微辣, 不過略嫌咸少少, 呢個較為普通!
板燒香草羊架
板燒黃芥辣豬下青
鐵板餃子(泡菜)
食左咁多野後, 當然一定要試埋呢度嘅一口炸雪糕, 一份有三粒, 入口覺得皮脆, 但厚身, 細看下才知原來係雪糕糯米慈, 唔怪之厚身啦, 不過外熱內凍又真係幾得意, 呢個一口炸雪糕絕對值得一試!
一口炸雪糕
總括黎講食物質素不俗, 有驚喜, 店內環境唔算大, 不過就乾淨清潔, 而店員亦服務有禮, 價錢就非常相宜, 食左咁多野, 每人都係一百一十元正, 但就食到師傅和好友食家"乜都放入窿"勁飽, 非常抵食! 師傅同好友食家"乜都放入窿"呢個乜東飯局之一口和味真係幾和味, 唔計私人因素都肯定會有下次, 笑臉係值得一比! 呢一刻師傅張枱面已經濕晒, 皆因一想起燒免治雞肉棒就已經不停流口水了!
柯打紙
2012-04-29
$110 (Dinner)
秘制勁辣魚蛋
板燒神秘牛仔骨