2019-03-20 500 views
這篇食評開場白很難想喔~干脆就寫:"這篇食評開場白很難想喔"算了。Steak’er暗黑的環境,明亮的蠟蠋,頗有浪漫氣氛,不過這種浪漫無福消受,因為兄弟之間,只講義氣,不講浪漫,講浪漫就變成友達以上,戀愛已滿了,別破這種戒呀衰佬(記得聽晚黎我屋企呀)。剛點餐時,老闆親自向我們介紹點晚餐可以無限任食薯條時,令我想起中小學時期的大食會情形,燃點起"原諒我這一生不羈放縱愛自由"的青春回憶。上枱的餐包是香草多士及手指餅乾配千島醬,脆香可口,比起傳統餐包更有特色,而餐湯奉上煙肉薯仔忌廉湯,頭啖湯煙燻味濃郁,薯蓉及煙肉打成碎,隔過無渣,飲落幼滑。炭燒美國黑安格斯T骨扒12oz配香甜番薯條,燒汁,7X熟$268:T骨兩側,一大一細,分別是背脊帶筋帶肥油花的西冷扒,有嚼勁及肉質細嫩的菲力扒,瘦肉多,一塊扒滿足你吃到兩個不同部位的願望。大過我塊面的T骨扒,厚度達2個半5蚊銀(即係$12.5),淋上燒汁,配翠玉瓜、蕃茄、菠蘿作配菜,以黑椒、粗鹽、芥末、黑醋醬作醬汁,如畫一般的木盤擺設,如詩一般的渾然天成。吃牛扒,我只講求三樣野:肉質、肉汁、肉香。牛扒有炭燒香,燒出來的網紋係幾靚,由下至上,由左至右順序排列好

吃牛扒,我只講求三樣野:肉質、肉汁、肉香。牛扒有炭燒香,燒出來的網紋係幾靚,由下至上,由左至右順序排列好,唯獨切開不夠juice,肉味也不算突出,話淋唔淋,話韌唔韌,只可講算中規中矩,配以炭燒過的菠蘿/茄子/翠玉瓜,多汁不乾身,因而中和了油膩感。

即炸薯條(跟餐可無限添加):提前與湯同時送上,即炸熱辣辣,當餐前小吃,外脆內軟,中間不會太淋,本身有調味粉,加上蒜粒更有咸香,另配茄汁,自製黑松露沙律醬,兩個醬好夾,不算太酸,更醒胃。

黑松露野菌意大利飯-$118set:上枱時又見心思,以香料粉伴碟,可惜細細份,再看材料算多(雜菌/芝士/伴沙律菜/車厘茄),再試意大利飯質地,過旒粉黏,個汁亦不太有黑松露香味。

整體感覺,餐廳細細,裝飾簡約,暗暗燭光,帶點浪漫氣氛,擺碟裝飾亦見心思,食材上看得出用心製作,只須稍為再改良,定會更加吸引。

2019-03-07