2013-10-18
今日剛岩出開中上環, 友人食咩好, 諗起之前有好幾個朋友都話九如坊有間拉麵店好正, 咁既然黎開呢面就去試下啦。每次去九如坊, 我都係食勝x園, 今次落幾級試新野由於我地好早就到左, 所以我地係第一枱客。我地3個人都不約而同地揀左玉子拉麵, 我就揀左硬麵, 掙扎左一陣都係揀左要香油 (怕肥)見到3位日藉師傅係個開放式既廚房到整我地既麵, 每個麵佢都會用個篩選拋幾下, 好似幾有功架咁喎, 正所謂 “唔食得都睇得”玉子拉麵: 飲左啖湯先, 好在揀左要香油, 個湯稠稠地, 香濃得黎又帶d菇味, 幾特別喎。有時要好味就要付出代價, 食完跑返多d步罷。一隻溏心蛋, 個蛋黃唔係完全流心, 不過個味道好好, 好大浸酒香味, 好正!兩塊叉燒, 一塊係係輕輕燒過下。半肥瘦再加上佢燒香左既味道更加吸引, 可惜只係得一塊, 有d唔夠喉添麵揀左硬, 麵質剛好呀, 我食完之後都飲哂d湯~的確係唔錯既一間拉麵店呀! 朋友真係無介紹錯!
見到3位日藉師傅係個開放式既廚房到整我地既麵, 每個麵佢都會用個篩選拋幾下, 好似幾有功架咁喎, 正所謂 “唔食得都睇得” 玉子拉麵: 飲左啖湯先, 好在揀左要香油, 個湯稠稠地, 香濃得黎又帶d菇味, 幾特別喎。有時要好味就要付出代價, 食完跑返多d步罷。
麵揀左硬, 麵質剛好呀, 我食完之後都飲哂d湯~
的確係唔錯既一間拉麵店呀! 朋友真係無介紹錯!