最近黎到尖沙咀,人流雖然並未回之前般多,但開始見到比過往半年熱鬧番唔少~今日專程黎到金馬倫道尋找隱藏於鬧市中嘅美食,驚安燒肉商店一個令人覺得非常日本嘅名字,當然就係日本燒肉店啦,店舖位於金馬倫道一商業大廈中,交通算非常方便!一出電梯,商店門口已非常有日本小店嘅感覺,而店內人流都好熱鬧,好多識食之人!店舖裝修簡約精緻,空間感亦都好舒服!餐廳最近仲有優惠,午市 (12-4 時) 及宵夜時段 (9 時半後) 全單 59 折優惠。食物方面,叫左店舖向種特色招牌,包括左 @極。九宮格 $588和牛三角腩磚、和牛三角腩、和牛友三角、和牛腹協、時令、和牛博多蔥卷、和牛赤身、和牛牛頸脊以及琳切牛舌芯全部和牛部位肉味香濃及油脂分佈非常均勻,每一舊都有唔同口感同變化,個人相對鐘愛和牛赤身、和牛牛頸脊和和牛腹協 等三個油脂感相對不太多的部位!另外同朋友都係牛魔王關係,仲選擇左一個鐘意嘅部位再食!@蝴蝶切牛頸脊 $188一片片在碟上奉上,同樣精美,切法令肉質口感更有彈性!@和牛棒 (附月見) $48類似使用免治和牛肉製成,月見即係生蛋黃, 沾上食用,非常地道美味!@日式味噌黑豚五花 $68除左食牛當然要食下

食物方面,叫左店舖向種特色招牌,包括左

@極。九宮格 $588

另外同朋友都係牛魔王關係,仲選擇左一個鐘意嘅部位再食!

@蝴蝶切牛頸脊 $188
一片片在碟上奉上,同樣精美,切法令肉質口感更有彈性!

@和牛棒 (附月見) $48

@日式味噌黑豚五花 $68
除左食牛當然要食下豬,選擇左呢款日式味噌味道濃郁,黑豚五花肥瘦均稱。

@手羽 $38
雞翼非常抵食,已簡約調味,正常發揮。

至於飲品方面,餐廳做緊Sapporo生啤買一送一, 鐘意飲酒嘅朋友不宜錯過!

而另外叫左兩杯特飲都係用啤酒杯出大大杯,一杯係手打香水檸檬茶,檸味香濃,酸甜適中。
另一杯係菠蘿特飲,上面仲有串燒菠蘿做裝飾,菠蘿味特出唔會太甜,呢杯非常好飲同出色。