2022-11-02 24 views
上星期去咗九展睇演唱會,睇之前就喺emax搵野食,見到呢間新開嘅潮州菜環境唔錯就試下。😛 🤎滷水三拼食潮州菜一定要食滷水,佢地除咗一般潮州菜有嘅鵝片,仲有豬耳、鵝腸等等,仲可以雙拼或者三拼。😋我就叫咗滷水鵝片、豬大腸同墨魚。滷水鵝片肉質軟淋,有肉香,滷水好入味唔會太鹹,必叫。👍🏻 🦪香煎蠔仔酪潮州菜另一個主角一定係蠔餅,佢地嘅蠔餅好大塊,炸得好鬆脆,食落卜卜脆。😛 蠔仔份量幾多,而且比較大隻,好滿足! 🐷鹹魚煎肉餅充滿鹹香嘅鹹魚同肉餅好夾,煎得好香口,預先剪開一細件幾方便。😋🦐自家製蝦蟹棗第一次食蝦蟹棗,入面有蝦膠同蟹肉,蝦膠好彈牙,配埋泰式甜酸醬好夾。😛🍚新潮XO醬海鮮炒飯有好多海鮮,加埋XO醬炒好鹹香惹味,飯粒分明,炒得好乾身唔錯。🥬金銀蛋浸時蔬可以選擇蔬菜底,我就叫咗西蘭花🥦 西蘭花好爽口,鹹蛋同皮蛋份量好多,好抵食。🐟魚肚豆腐羹最後仲叫咗個魚肚豆腐羹,一大窩一定夠5-6人食🤣 好多魚肚好足料。

🤎滷水三拼

🦪香煎蠔仔酪