2017-10-03
看罷醫生已經差不多午飯時間,突然醒起同事提過佢地偶爾會搭車過西環捃食,雖然趕少少,但選擇多同無灣仔中環銅鑼灣咁爆多人,今日見出開嚟就去西環捃食。乘港鐵途中上OpenRice搜尋一下有咩吸引,仲有兩日就搭入10月氣溫依然高企,日頭成卅幾度,啲熱辣辣嘅全部免問,哈哈,咁好似淨番日本嘢掃掃下突然見到一間個名熟口熟面「鉄人旨花」原來西環都有店。曾到過銅鑼灣店食おまかせ,印象非常好,銅鑼灣店環境、服務、食物質素等每一樣都好滿意,所以就鎖定目標!西環店看地圖好像剛在香港大學站和西營盤店中間,不過建議係香港大學站B1出口再行大約3分鐘。此店位於內街地舖店面不大,午市所見,大約11組二人檯再加設1組臨時二人檯,坐滿後店面沒有多少空間。店舖格局擺設和銅鑼灣店完全不同,西環店比較港式,使用的餐具頗茶餐廳,感覺真係大打折扣。午市有很多定食、有燒物、壽司、刺身、烏冬等等。而我在乘車途中已經諗咗要食刺身丼!叫了秋丼盛再加一件海膽壽司雙層海膽壽司$58實物和照片相符湯(午餐跟埋的)有一隻蜆仔沙律(午餐跟埋的)內裡有牛油果我的丼來了一隻牡丹蝦,兩雙甜蝦,帶子、右口邊魚、甜蛋、蝦籽丼中的飯對我來說著實份量太多(平時白
此店位於內街地舖
午市有很多定食、有燒物、 壽司、刺身、烏冬等等。而我在乘車途中已經諗咗要食刺身丼!
叫了秋丼盛
再加一件海膽壽司
雙層海膽壽司$58
實物和照片相符
湯(午餐跟埋的)有一隻蜆仔
沙律(午餐跟埋的)內裡有牛油果
我的丼來了
一隻牡丹蝦,兩雙甜蝦,帶子、右口邊魚、甜蛋、蝦籽
丼中的飯對我來說著實份量太多(平時白飯1.5-2碗),好努力下只能勉強食掉一半,真的不好意思浪費了(落單時一時忘記要減飯,我平時外出最多吃一碗飯)
建議食店也可以提醒食客飯嘅份量可以添減,減低浪費農夫們的心血。