2018-10-01
九號水產係黃埔開左好耐,知道有好多好味既日林餐廳,一直都好想去試下。今日終於難得經過,決定入去填飽個肚喇!🤤選擇真係好多,花多眼亂!最後決定揀呢間好多人係門口等緊既拉麵店!等既時間唔會好耐,人流都好快。入到去好似去左日本咁,聽著日文歌,周圍環境都很有日本feel. 點餐都很方便,有張點餐纸,圈低拉麵的軟硬程度,直/曲麵,辣既程度 等等。夠哂清晰✅我叫左碗好大膽新穎既 特上日本芥茉拉麵🤤起被以為會係好辣,點知原來唔辣。反而覺得個芥茉汁好香濃。同個拉麵又幾襯!拉麵個軟韌度 岩岩好。帶有少少韌口。仲有2塊既豬肩肉同2塊豬腩肉🐷。都好大塊!豬腩肉就較好味。帶點脂肪,食落好香,又煙韌。兩塊剛好,不然會覺得膩。仲有半隻 溏心蛋🤤,甜甜地 好味道!朋友就叫左 :特上原味豬骨拉麵🐷🐷呢個湯底更加濃郁,好重豬骨味。但唔會做到好油膩。都唔錯喎!👍🤤拉麵都索哂個湯,所以食落好入味!小食都有好多款叫,食拉麵唔少得叫 煎日式餃子!大大粒,煎到外皮好香脆,但唔會話食落好多油。餃子釀左好多豬肉碎,好足料。炸軟殻蟹🦀🦀又幾大隻喎。炸到金黃脆皮,炸粉不會太厚。食落外皮不會分離。蟹味都幾重鮮味,點少少沙律醬更好味!😃飲品
今日終於難得經過,決定入去填飽個肚喇!🤤
選擇真係好多,花多眼亂!
最後決定揀呢間好多人係門口等緊既拉麵店!
等既時間唔會好耐,人流都好快。
我叫左碗好大膽新穎既 特上日本芥茉拉麵🤤
起被以為會係好辣,點知原來唔辣。
反而覺得個芥茉汁好香濃。同個拉麵又幾襯!
拉麵個軟韌度 岩岩好。帶有少少韌口。
仲有2塊既豬肩肉同2塊豬腩肉🐷。都好大塊!
豬腩肉就較好味。帶點脂肪,食落好香,又煙韌。
兩塊剛好,不然會覺得膩。
仲有半隻 溏心蛋🤤,甜甜地 好味道!
朋友就叫左 :特上原味豬骨拉麵🐷🐷
呢個湯底更加濃郁,好重豬骨味。
但唔會做到好油膩。都唔錯喎!👍🤤
拉麵都索哂個湯,所以食落好入味!
小食都有好多款叫,食拉麵唔少得叫 煎日式餃子!
大大粒,煎到外皮好香脆,但唔會話食落好多油。
餃子釀左好多豬肉碎,好足料。
炸軟殻蟹🦀🦀又幾大隻喎。
炸到金黃脆皮,炸粉不會太厚。食落外皮不會分離。
蟹味都幾重鮮味,點少少沙律醬更好味!😃
飲品: 白桃汁梳打🍑,甜甜地,好飲。
日本直送:日本招財貓蜜糖汽水 🍹好可愛既玻璃樽,可以帶回家收藏😍