2017-07-23
又黎到我最鍾意嘅泰國餐廳,一個月起碼幫襯兩次,可想言之,呢度啲泰國嘢有幾咁好食。九龍城眾多泰國菜之中,覺得呢間小店最正宗,嘢食最正日本甜蝦刺身就食得多,今次第一次食冰鎮生蝦,非常新鮮,味道鮮甜,點埋個酸辣汁,啱啱好闢走啲腥味,超正,蝦頭好特別,炸到脆卜卜,小小咸,唔洗點醬都已經好好食。下次來都會繼續嗌生蝦,熱烈推介已經第三次食炭燒豬頸肉,好爽,有少少肥膏,配埋沙嗲汁,小小辣,好好食原隻燒雞翼,熱辣辣香噴噴,燒到有少少燶,食得好滋味!皮蛋炸蝦餅,個皮蛋,係溏心架,蝦餅炸到脆卜卜,呢個配搭好特別!我的至愛冬陰功必食!呢個唔係一般嘅冬陰功,比起其他餐廳嘅冬陰功湯粉麵,呢個湯超級足料有啲餐廳餐牌寫冬陰功湯粉,但就嚟咗碗酸辣湯粉,根本就唔係冬陰功!呢個冬陰功湯係正宗嘅冬陰功,又有好多塊魷魚同蝦,少少肉碎,叫小辣啱啱好,大大碗,抵食!誠心推介酸酸甜甜好開胃,唔辣嘅金邊粉,唔錯!食辣野,梗係唔少得飲番杯凍嘢啦!大大杯用果肉整嘅沙冰,成兩隻杯咁高,食完餐飯啲冰都未融哂,好抵飲!芒果沙冰都係用果肉整,好飲!比菠蘿沙冰甜,但唔知點解融得好快。小店應該冇攞酒牌,但比啲客人出面買啤酒拎入嚟飲,對面就有間士多,
原隻燒雞翼,熱辣辣香噴噴,燒到有少少燶,食得好滋味!
酸酸甜甜好開胃,唔辣嘅金邊粉,唔錯!
小店應該冇攞酒牌,但比啲客人出面買啤酒拎入嚟飲,對面就有間士多,我哋買咗四罐入嚟,仲係超凍嘅添