九龍城呢間Gladys算係幾有話題性的餐廳! 再一次係cafe食到好滿足, 打破咗cafe係為打卡既感動🥹三位co-founder經營, 菜色設計上是走Aussie-style,all-day breakfast、意粉、甜品和不同款式的咖啡選擇多多🤩 設計方面店鋪走工業風,加入木和水泥元素,感覺幾causal和舒服。店家好著重食客整個用餐的過程,希望為食客帶來Happiness,食完之後飽足又滿足地離開舖頭。因應主題,推出了開心果和芝士,呼應happy和cheese的主題。店家也有供應各類酒品,愛酒之人也可以享受品酒的快樂時光。眼利的我看到有最愛的Roku Gin 🤤當日看見店員和食客的交流,店家注重聽取食客的意見,又按日子、季節去調整食材和味道,你正在嚐的某些product可能已經是第n個進化版本,皆因店家不斷調整求進步🤗 今天我品嚐的幾款簡單菜色感受到細心的點。Tagliatelle al Ragu alla Bolognese $148肉醬意粉是常見的菜色,但越普通菜色越難突圍而出。你會發現除了加入羊奶芝士,味道濃郁、口感扎實,還經炙燒加添一層香氣,和意粉一起吃是最好的選擇。豬和

豬和牛的肉粒mix蘿蔔粒粒,份量足以每一口都伴隨著意粉送入你口中,選用熊本的肉,肉味濃,食得出有落過心思。
選用Tagliatelle,忠於原著的選擇,個人幾喜歡寬條意粉,bon appétit! (加入芝士就像是cheese, 想你食到開心笑吓la)

Sous-vide chicken salad
雞肉表面炙燒過食落帶出炙烤香氣,配合燶邊太陽蛋super match!特別想讚讚佢個太陽蛋是煎得滿分,未去到炸咁油但保留煎蛋香氣,而且油分唔多,蛋黃半熟厚身流質地混入其他食物毫無遺和感。 而沙律以baby spinach為主,混合少許沙律醬,全部清曬!

Tiramisu $78
聽說是4th version的Tiramisu好啱我口味,輕盈的mascarpone cheese、自家製手指餅、咖啡和酒。整體酒味較重,而手指餅比例比起mascarpone cheese多,食起上黎輕盈唔膩。
Tiramisu

Pistachio and Pecan Brownie $108
朱古力的Brownie表面上發現到開心果,伴隨著brownie還有vanilla雪糕、紅莓和果醬。Brownie味道濃郁,質感唔會黏口很不錯。食完好似開心果個名咁開心。
Pistachio and Pecan Brownie

Flat White $45
原來店家是因應需要而調整用邊一隻豆,像是我到訪是公眾假期,店家選用了nutty的豆,喝下去帶點焦糖味道,非常容易入口,適合一家大細。而平日就會用fruity少少,適合鍾意飲啡的大家。
Flat White

原來假日的凍櫃入面都特別熱鬧(特別多蛋糕!!!),是為了迎接喜歡各種蛋糕的大家呀!

呢間好多熟客翻黎食,當日氣氛唔錯,如果有寵物可以坐門口位置~

食物用心製作,食材高質,食完開心滿足,值得再訪😊
Tiramisu
Pistachio and Pecan Brownie