2017-11-14
一提到九龍城食飯,多數都係揀泰國野或者越南野,甚至最近有文試過食西餐,其實自從九龍城多左好多新樓之後,食品種類都多左好多,唔再局限於來來去去都係泰國野。當然啦,唔少得打邊爐啦,都有啲沙嗲肥牛煲嘅老店都出哂名架喇。今日假期就約左幾個朋友黎到九龍城打邊爐,揀左呢間新開嘅火鍋店,最近都有報章介紹過,主打用新鮮食材,兼價錢公道黎到時後6點鐘,客人唔多,但坐左半個鐘度,已經全店滿座,因為食店唔係太多位置,大約有六、七張枱嘅啫。後來先知佢地仲有樓上,人多可以訂房間。環境乾淨企理,加上當晚客人以細枱為主,我地都坐得舒適,而且唔會太嘈,邊食邊傾都坐左接近三個鐘,一行四人都捧住個肚走。餐牌供應超過20款湯底,價錢相宜,有比較普通嘅蕃茄薯仔、四川麻辣、藥膳鍋等都係$68-$78;另有豬骨、魚頭、海鮮胡椒豬肚雞、冬蔭公海鮮湯底等定價$108-$168;亦有多款雞鍋,例如花膠雞、人蔘雞、奇味雞鍋、四川麻辣雞、藥膳雞、椰子雞鍋,分成半隻雞或者可以選擇全份雞,同埋龍蝦鍋、花甲鍋、羊腩煲等,都係$168-$28。配料方面選擇豐富,有豬牛羊雞、刺身、海鮮、丸餃、小食、蔬菜、菇菌、麵食等,價錢都係同一般火鍋店差不多。亦
配料方面選擇豐富,有豬牛羊雞、刺身、海鮮、丸餃、小食、蔬菜、菇菌、麵食等,價錢都係同一般火鍋店差不多。亦都供應一啲組合優惠,例如手切牛配刺身$539、手切牛配活魚刺身$699等,但要數到最抵一定係每位$98嘅時令海鮮拼盤(兩位以上,每人限叫一次),拼盤足足有5款海鮮,黎到一定要點,海鮮款式視乎當日貨量,有龍蝦、蟶子、蠔、青口、蝦等等,到時問番店員。
本來我地都好想點,但因為同行朋友有孕在身,始終食海鮮唔係咁好,否則一定每人點一set。
因為見到隔離枱有客人點左,又有龍蝦又有蝦,蝦仲係新鮮識郁,佢地同我地吹起水上黎,都話好抵食。
醬油、前菜 $12/位
椰子雞鍋 $198/隻
湯底方面問過孕婦意見,我地決定揀椰子雞鍋,認真正,因為一飲就知道係用上新鮮椰青水製作,味道非常清甜,唔會有味精感,一人飲左兩碗仔先開始打邊爐。湯底夠入味,因為之後淥嘅配料都明顯食到有陣淡淡椰香
諗住四個人,點一隻雞,事後我地話,點半隻都好夠,因為仲有其他配料嘛。雞肉肥大肉厚,完全唔老唔鞋,加埋椰子雞湯底,水準以上
頂級手切牛 $238/大
手切牛係是日我地四個都覺得好抵食,同必點。牛肉份量多,雪花靚仔到冇朋友,肥脂均勻,手切雙飛,唔會太薄身,口感嫩腍,牛味都濃郁,算係近期打過N次邊爐中,比較出色嘅手切牛。而且大份都係二百零蚊,真抵食
自製墨魚滑 $88/白松露
墨魚滑係招牌之一,可選配黑松露或白松露,十分推介啊!呢個墨魚滑都係必點呢,不論邊款口味,我地就揀左白松露,上枱嘅時候都見到松露份量相當大,一大pat,然後店員會幫我地撈勻。墨魚滑口感一流,有明顯嘅墨魚粒粒,相當足料,入口彈牙到不得了,而且松露味道香濃,十分回味
手打鮮蝦丸 $88(+$10配芝士)
可以選擇加芝士/麥提莎/黑/白松露,我地加芝士,芝士流心效果相當出色,而且芝味好濃,蝦丸彈牙又有明顯蝦肉,雖然貴少少,但好值得點。
事後隔離枱同我地講話有麥提莎墨魚丸,我地先道當日早上睇過報紙介紹,就正正係呢間火鍋店。未知味道如何,但肯定係有創意 (笑)。
雲吞 $58
雲吞唔算話好大粒,但裡面都有原隻蝦肉,亦都幾彈牙。
黃金魚片頭 $38、午餐肉 $38
魚片頭同餐肉冇乜特別啦,正尚火鍋配料。
炸芋頭 $28、炸響鈴 $38
炸芋頭面頭脆脆地,淥完之後好腍身,孕婦話好喜歡。響鈴夠鬆脆,而且價錢唔貴。
芋絲扎 $38、娃娃菜 $28
烏龍茶 $28/大、汽水 $12
整體黎講,呢間火鍋店嘅質素相當唔錯,食左咁多野,人均都係二百五蚊,如果下次黎食到個海鮮拼盤,更加大滿足。
餐牌: