2023-09-27
我同朋友最近去試咗呢間餐廳,而家就同大家分享吓我哋嘅食評啦。首先要講嘅係茶碗蒸。茶碗蒸係一個非常傳統嘅日本菜式,真係好美味。之後試咗三文魚頭麵豉湯,湯底鮮甜,而三文魚頭都煮得好軟熟,肉質滑嫩。加埋啲豉汁,味道更加豐富,令湯嘅層次更加豐富。我哋仲試咗炸軟殼蟹,外脆內軟,蟹肉鮮甜,真係好好食。軟殼蟹炸得恰到好處,保持住蟹肉嘅鮮甜同脆度,每一口都好享受。而三文魚籽手卷同蔥吞拿魚腩軍艦都係壽司類嘅菜式。三文魚籽手卷裡面包住新鮮嘅三文魚籽,每一口都爆滿鮮味。蔥吞拿魚腩軍艦裡面有著鮮嫩的吞拿魚腩,配上蔥絲,味道非常搭配。劍魚腩壽司同赤蝦壽司都係鮮美無比。劍魚腩壽司的劍魚腩鮮嫩多汁,質感細緻。赤蝦壽司的赤蝦肉質鮮甜,配上壽司飯,味道鮮美。油甘魚壽司同大蝦原條穴子天婦羅烏冬都係令人滿意。油甘魚壽司的油甘魚肉質鮮嫩,口感豐富,非常美味。大蝦原條穴子天婦羅烏冬的大蝦鮮甜彈牙,而穴子的炸製更加突出其鮮美的口感。最後,試咗鹽燒油甘魚鮫魚頭同青瓜卷。鹽燒油甘魚鮫魚頭烹調得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,而鮫魚頭的燒味更加豐富。青瓜卷清爽可口,配上醬汁,口感更加出色。整體而言,我同朋友對「隼」嘅食物印象深刻而且非常滿意。
油甘魚壽司同大蝦原條穴子天婦羅烏冬都係令人滿意。油甘魚壽司的油甘魚肉質鮮嫩,口感豐富,非常美味。大蝦原條穴子天婦羅烏冬的大蝦鮮甜彈牙,而穴子的炸製更加突出其鮮美的口感。 最後,試咗鹽燒油甘魚鮫魚頭同青瓜卷。鹽燒油甘魚鮫魚頭烹調得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,而鮫魚頭的燒味更加豐富。青瓜卷清爽可口,配上醬汁,口感更加出色。 整體而言,我同朋友對「隼」嘅食物印象深刻而且非常滿意。食物的質量非常高,新鮮度和味道都很出色。服務也很好, 服務員友善且專業。餐廳的環境舒適,氛圍雅致,適合與家人、朋友或伴侶一起享受美食。
值得一提的是,餐廳的價格較高,屬於高檔餐廳。但考慮到食物的品質和服務的水準,這個價格是合理的。如果你想要品嚐高品質的日本料理,「隼」絕對是一個值得考慮的選擇。