2021-09-11
海港城呢間台式火鍋店,景色一流就不在話下,裝修亦都睇得出花了唔少心思,好有東方色彩,連menu都好別緻,適逢有dining coupon, 一位難求,即刻book位鴛鴦鍋點了紅泥小染 & 東方美人,台式火鍋點可以唔叫麻辣,而豚骨湯就襯打前唔油先飲一碗,清得黎個味道都幾濃郁佢個火堅勁揪,調整完都勁,高溫既程度我以為自己對住個火BBQ緊,熱到可以係鍋邊燒肉🤭手握壽司滑驟眼睇真係以為壽司,但其實飯團部份係以花枝,海蝦等打漿而成,牛肉滑仲加左馬蹄增添口感,而上面既刺身就有鮮蝦、鮑魚、豚肉 & 牛肉,賣相同創意絕對滿分,味道亦都不錯溫體牛叫了約6盎司大份既溫體牛,牛味濃郁,肉質幼滑得黎又有點咬口,好食綜合牛肉盛合美國牛小排、溫體牛 & 牛胸油花牛小排肥瘦比例均勻,肉質軟腍溫體牛太好食了,要再encore牛胸油花砌得好靚,但基本上就係一堆肥膏,雖然口感幾爽口,但真係太肥膩了,食左幾舊已經停左響鈴新鮮鬆脆,無油膱味,我習慣淥兩秒就即刻食,索度湯汁之餘又保留到微脆桂花蚌外形似鵝腸,其實佢都係腸,不過係海參既腸臟,爽口彈牙,帶鮮味白菜豬肉餃每隻都脹卜卜,餡料十足,夠晒飽肚食物係精緻好食的,但也未免貴左d
鴛鴦鍋
手握壽司滑
溫體牛
綜合牛肉盛合
美國牛小排、溫體牛 & 牛胸油花
牛小排肥瘦比例均勻,肉質軟腍
溫體牛太好食了,要再encore
響鈴
桂花蚌
白菜豬肉餃
每隻都脹卜卜,餡料十足,夠晒飽肚
食物係精緻好食的,但也未免貴左d呀,用左coupon都好貴,呢個價錢好明顯係食環境,加上我食6:30,8點要還枱,趕到痴線,店員係咁不停催促提醒幾點要還枱,真的有點煩同討厭!