2019-07-01 116 views
大埔朋友約食飯,而住九龍嘅我,想大家返屋企都方便D就約咗目的地喺沙田。朋友就介紹咗黎亞蘇爾到食,原來佢地係由澳門打入香港市場主打澳葡菜,好似是澳門土生土長的葡國菜式。而呢到好多香港人鍾意食嘅澳葡菜式呢到都有,包括: 「葡國雞」、「烤焗盲鰽魚伴檸檬白汁煮海蜆」及「路氹香脆豬扒包」,但因為今次得我同朋友兩個女仔食唔得幾多野,所以都呢D款式都係留番下次多幾個人一齊黎食過。我地兩個點咗兩份Set Dinner,一個「葡式檸檬白汁煮海蜆意大利麵」,另一個係「香烤乳豬野菌牛油焗飯」「葡式檸檬白汁煮海蜆意大利麵」 - 葡式檸檬白酒煮蜆好普通,但有時越普通嘅食物係越難煮得好食。蜆當然是主角,但去到好多西餐廳經常食到嘅蜆已經過熟甩哂出黎,但呢到煮嘅蜆係剛剛好,而且仲好鮮甜。「香烤乳豬野菌牛油焗飯」 - 正宗的葡式燒乳豬,由於脂肪量不算太多,估計應該是用3、4個月的乳豬來製作,因此肉質特別香嫩滑軟。而飯不是普通白飯,而係紅糙米,食落感覺好似健康D埋單$422.4

埋單$422.4
2019-06-25
$211 (Dinner)
  • 香烤乳豬野菌牛油焗飯