2019-04-25 485 views
熱愛食火鍋既我要捉緊冬天尾巴,趁住落雨有小小濕凍,即去食個火鍋暖一暖先。二一八火鍋餐館位於佐敦,交通便利,係地鐵站E出口只需行2分鐘就到達。餐廳有獨立箱房,可以一大班人食野打麻雀;如果3-4人唔包房亦可以坐卡位,卡位設有小型電視,好周到。 侍應姐姐告知餐廳唔止有邊爐打,仲有小菜食,不過都動搖唔到我打邊爐既決心。湯底未滾時,我叫左碟蛋黃流心墨魚丸。每粒墨丸都包住半粒咸蛋黃,再用滾油炸至外皮金黃,超香口,但亦有d熱氣。湯底我揀左胡椒豬肚雞湯,豬肚份量多,雞足足有半隻,加埋越煲越出味既胡椒,食完成身暖返哂~侍應姐姐推薦我地叫一份海鮮超值套餐,仲送送蔬菜瓜盆。$268就試到海斑片、脆肉骨腩、魷魚片、帶子、海蝦。呢盤海鮮食落好新鮮,當中我最喜愛帶子,因為原粒上夠哂厚肉彈牙。斑片亦係又爽又滑,只可惜得4片,唔夠喉啊!蔬菜瓜盆即使係免費既亦唔馬虎,有生菜、油麥菜、白蘿蔔、粟米。打邊爐又點可以唔食肉呢?姐姐就提議我地加購超值孖寶配搭 - 一碟試齊5款肉既拼盤,岩哂有選擇困難症既朋友!拼盤包括: 美國極品安格斯牛小排、美國特級安格斯牛頸脊、美國頂級肥牛、中國黑草羊肉片、極品黑豚肉。我最鐘意牛頸脊,因為佢

拼盤包括: 美國極品安格斯牛小排、美國特級安格斯牛頸脊、美國頂級肥牛、中國黑草羊肉片、極品黑豚肉。我最鐘意牛頸脊,因為佢油脂分布平均,食落嫩滑又有濃濃肉香,每片淥10秒就食得啦~

另外,我散叫左響鈴同手打牛肉丸。

響鈴係新鮮即炸,淥2-3秒食既索到少少湯汁,亦保留到脆既口感。
手打牛肉就麻麻地了,有一陣肉羶味。

兩個人食咁多海鮮、肉類同小食,埋單都只係$831,真係超抵食!