2018-02-10 457 views
今晚嚟到油麻地搵嘢食, 畀我發現這間新開冇幾耐的Plato餐廳, 裝修幾骨子 ,座位又寬敞, 最重要是他們的二人套餐特別抵食。這間餐廳在2樓, 但其實非常易搵,因為當眼的招牌已在街外變高高的掛起, 樓上應該是服務式酒店,所以平時都有很多人幫襯。入座後,經過一輪餐牌搜索,最終都係決定點這裏的二人晚餐, $398元包一款頭盤,兩道主菜 其中一款是意粉,另外一款是扒類, 還有兩款甜品和兩杯飲品, 咁多嘢食,晚餐這個價錢確是超值。先嚟頭盤,我點了水牛城雞翼,有三件多。 味道有少許辣, 水牛城雞翼特別大隻 ,而醬汁滲滿在雞翼肉入面, 非常滋味。而主菜的意粉點了龍蝦汁大蝦意大利飯, 大蝦煎得令蝦味特別濃烈, 完全食得出是雪藏蝦的感覺。 意大利飯特別好食,比一般西班牙飯來得軟身, 軟綿綿嘅感覺加上每粒飯渗透了龍蝦汁嘅精華, 香噴噴得來而鮮味十足 ,濕濕地飯身非常好食。至於另一款主菜, 當然非牛扒莫屬,選了美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁,點了七成熟。 大大塊安格斯牛扒, 肉質非常鮮嫩, 牛肉味特別濃香,加上牛拟脂肪比例平均, 用餐刀好容易切開一片片,肉汁多,食落入口即溶,特別惹味。甜品最後點了朱古力雪糕

水牛城雞翼

龍蝦汁大蝦意大利飯

美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁

甜品最後點了朱古力雪糕慕士蛋糕和加了28元升級到朱古力心太軟雪糕, 估不到這裏除了主餐外,甜品味道也特別好食。 尤其是心太軟,內層嘅朱古力醬做得特別香甜,熱辣辣配上雪糕一齊食, 那刻滋味,回味無窮。

朱古力雪糕慕士蛋糕

朱古力心太軟雪糕

最後一提這裏的店員招呼也很週到, 每當我們水杯差不多沒有水,也會頻頻為我們斟水,讚。

2018-02-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
水牛城雞翼
龍蝦汁大蝦意大利飯