2023-02-16 491 views
熊貓小雲吞都有唔少分店,但我一直未食過,見天氣涼咗啲,而咁啱經過慈雲山見到有,就食下辣野暖下胃我同朋友叫咗個二人餐再加咗少少野,人均只係$100左右,食完夠哂飽二人餐:🌟芝麻鹽焗手撕雞先試下個冷盤小食,手撕雞雞肉幾有咬口,鹹度醃得啱啱好,仲充滿住好香嘅麻油味🌟一口鮮蝦豚肉雲吞(10隻)二人餐嘅雲吞可以揀一款餡料同湯底,我就揀咗鮮蝦豚肉,雲吞皮好滑,雲吞小巧得黎都有足夠份量嘅蝦肉,而蝦肉都新鮮爽口湯底就揀咗蝦米紫菜湯,因為成餐大部份野都辣,揀個清清地嘅湯中和下比較適合,個湯都足料,好清甜,我飲哂都唔覺口渴🌟傷心重慶酸辣粉酸辣粉好煙韌,同埋有好多配料,有炸醬、花生、榨菜、黃金脆豆,湯底揀咗小辣,但都成為全晚最辣嘅一樣,要慢慢食避免辣油刺激到喉嚨,我覺得呢樣要放到最後食,如果唔係可能會影響咗食其他野嘅味道🌟軟糯香甜紅糖糍粑呢個糍粑外面炸到微脆,入面又熱又煙韌,點多啲紅糖一齊食勁正🌟氮氣香桃茶🌟冷泡洛神花茶跟餐包350ml飲品,飲下茶解辣去油啱哂單點:🌟孜然椒麻炸雞翼(3隻)炸到表面金黃色,面頭有好多孜然粉同少少芝麻,食落又香又惹味🌟串串鍋呢個串串鍋好豐富,有長洲大魚蛋、振興豬肉丸、振興100

二人餐:
🌟芝麻鹽焗手撕雞
芝麻鹽焗手撕雞

🌟一口鮮蝦豚肉雲吞(10隻)

🌟傷心重慶酸辣粉
傷心重慶酸辣粉

🌟軟糯香甜紅糖糍粑
呢個糍粑外面炸到微脆,入面又熱又煙韌,點多啲紅糖一齊食勁正
軟糯香甜紅糖糍粑

🌟氮氣香桃茶
🌟冷泡洛神花茶
跟餐包350ml飲品,飲下茶解辣去油啱哂
氮氣香桃茶 冷泡洛神花茶

單點:
🌟孜然椒麻炸雞翼(3隻)
炸到表面金黃色,面頭有好多孜然粉同少少芝麻,食落又香又惹味
孜然椒麻炸雞翼(3隻)

🌟串串鍋
呢個串串鍋好豐富,有長洲大魚蛋、振興豬肉丸、振興100%牛肉丸、五香豆腐串、海帶結、台灣香腸、蘿蔔、蓮藕片,揀咗小辣,辣度算易入口,樣樣都好味,而我最鍾意個蘿蔔,因為炆得好淋好入味,仲好清甜

🌟五仁菜脯丁
堂食每枱都有瓶五仁菜脯丁放喺枱面,我食完覺得用黎送飯或者撈粥一流,見$22蚊一樽,所以買咗樽番屋企,而餐廳仲有其他自家制醬料可以買,幾啱鍾意煮辣野嘅人
五仁菜脯丁

呢餐我覺得樣樣都好食,二人餐更加CP值爆燈,所以下次一定會再幫襯,試埋佢啲
2023-02-14
芝麻鹽焗手撕雞
傷心重慶酸辣粉
軟糯香甜紅糖糍粑
氮氣香桃茶 冷泡洛神花茶
孜然椒麻炸雞翼(3隻)
五仁菜脯丁