2015-12-30 778 views
雲吞正"蹤"皆因覺得揾啱路!呢間忠記麥歪地點一啲都唔起眼,係中環既一條小街(永吉街)上,門口有著其他細細既賣雜貨排檔,令舖頭既位置更不起眼門口玻璃除麥歪記幾隻招牌大字外,就係各樣既報章報導,同一隻看門貓咪卡嘩伊呢;舖頭空間唔算大,約二十幾個座位,座位係舊式冰廳果款,比較硬同較窄坐低後,店員會先俾筷子同醬料碟你,放咩醬料係檯邊就有;講番正題先…餐牌盡現眼前,因為就夾係檯面玻璃底大致上食物都係圍繞雲吞,牛腩,水餃同撈麵,一家店只賣幾樣野屹立多年不倒,更顯真實力,向店員落單"大蓉"即係大雲吞麵,係度湯麵類有分大小,問過店員有咩唔同,以雲吞麵為例,"細蓉"$35有四粒雲吞配一個麵,而"大蓉"$50就有六粒雲吞同1.5個麵麵檔伙記熟練既技巧一碗正斗雲吞麵就攪掂了,而每碗麵俾客人前我見到都會落少少香油係個碗底雲吞麵上檯了上檯時見麵而不見雲吞??唔洗怕,雲吞只係係碗底,撩上黎就見到啦!!食任何湯麵都好,湯底係影響碗麵既主因,應該無人唔同意啊更何況呢度咁出名,唔會揸流灘掛。匙更湯面一掃湯底確係好清,再飲頭啖湯,嘩,正喎!!咸香味好重,唔係味精既死咸,係大地魚既鮮咸味,此湯確係令麵既層次提升左,原來呢度
雲吞麵上檯了
更何況呢度咁出名,唔會揸流灘掛。匙更湯面一掃
湯底確係好清,再飲頭啖湯,嘩,正喎!!咸香味好重,唔係味精既死咸,係大地魚既鮮咸味,此湯確係令麵既層次提升左,原來呢度既湯底所用既大地魚粉,係自己原條買番黎燒再磨粉,加上蝦殼一同做湯
這份堅持,做就今日既美味,同外間自稱用大地魚粉做湯底既,真係差天共地………再食一啖麵,嗯,麵質地半透明接近全熟,令食落好爽有咬口,而本身麵既用料質量應該都很高;到雲吞出場了,雲吞唔係大粒,大概一個一蚊咁大左右,亦係傳統既一口一粒,先食左一粒,皮薄餡靚黎形容適合不過,雖然唔知係咪鮮蝦,但蝦爽口彈牙,加上極微量豬肉餡同大地魚粉包成!還記得一開始個醬料碟嗎??是時候出場了,
放左些小辣椒油,拎雲吞沾一沾辣油,
如果喜歡嚐辣嘅應該都會鐘意,夠香辣!!
但絕對唔建議直接將辣椒油放湯,因為會破壞個湯底嘛
下次試埋其他野先,bye!
2015-12-29
  • 雲吞麵