2015-05-03 592 views
有沒有發覺, 朋友相處耐點, 會對其口味越見了解, 特別在打邊爐點食物的時候, 你會知道點什麼大家會一致讚成的.  好像今次我們五個人去打邊爐, 這間店有個很特別的湯底, 我們五個人一致決定要試這個湯底.  這個是什麼呢, 是近來專家們都很推介的天然運動飲品 - 椰青水的變奏, 椰青礦泉水走地雞鍋. 店員係我們面前, 倒下一瓶我喜愛牌子的礦泉水, 再倒了兩個椰青水, 之後就刮了椰青肉, 水滾後就將半隻走地雞下鍋, 大火煮三分鐘, 再熄火焗三分鐘, 一鍋即做的湯底已完成, 而我們也急不及等每人各自品嘗一碗.  而店家也貼心的奉上了海鹽, 以防各位不夠味而自行提味.  而我在家中煲湯都好少咁重口味, 所以我不用下也已經覺得夠味, 淡淡的椰子水味道, 淡淡的雞味, 淨飲湯我已經覺得很好了.  其實很想繼續飲的, 但我怕食唔落其他東西.飲完湯, 自行混醬, 都係一般的幾款, 而我都係一般咁混, 就是生熟蒜麻醬混豉油.  而我地得五個人仔, 所以肉類只點了兩款, 就是手牛切肥牛同為我個唔太食牛肉的朋友而點的黑豚肉.  我已經無食肥牛好耐, 在家打邊爐只會食手切牛, 因為肥牛真係沒什麼牛肉味, 又
椰青礦泉水走地雞鍋
飲完湯, 自行混醬, 都係一般的幾款, 而我都係一般咁混, 就是生熟蒜麻醬混豉油.  而我地得五個人仔, 所以肉類只點了兩款, 就是手牛切肥牛同為我個唔太食牛肉的朋友而點的黑豚肉.  我已經無食肥牛好耐, 在家打邊爐只會食手切牛, 因為肥牛真係沒什麼牛肉味, 又比較肥, 雖然手切牛同肥牛的價錢差天共地, 但鮮牛肉真的比肥牛好吃很多.  而這店的牛肉, 每一片都是差不多大小, 形式也差不多, 明顯是大廚將一片肉去頭去尾, 才可以切出這種形狀.  而夾住一片牛肉下鍋, 我喜歡生一點的牛肉, 涮兩三下就食得, 牛肉味很濃, 加上我是清的湯底, 牛肉味更加明顯, 身為牛魔王的我, 食完一片忍不住已想食兩二片了.
黑豚肉是機切的, 一卷卷整齊放在碟上, 我以為豬肉點都會有一點鞋口, 估不到這個豬肉同牛肉的口感都差不多, 而冄黑豚肉也不會很肥, 今餐這兩款肉食我覺得都很好食.
美國桶蠔
海鮮類我們都點了兩款, 一款是美國桶蠔, 另一款是珊瑚蚌. 我一定要影這張煮完的相, 一隻咁肥美的桶蠔, 煮完仍然有咁大隻, 一啖咬下, 蠔的鮮味直衝到味蕾, 真的很鮮美.  我覺得這個真是必點之選.  而珊瑚蚌也是十分新鮮, 非常爽口.  但二選一我一定是揀桶蠔的.
芝士牛丸及蝦丸
丸類我們也點了兩款, 一款是蝦丸, 另一款是比較少食的芝士牛丸.  兩款丸都是手打的, 不是一般街市買到的合成丸類.  手打丸的特色, 就是彈牙爽口.  蝦丸沒有下重味去調味, 是吃本身蝦肉的鮮味, 不會像咁成丸咁鹹又淋滋滋.  而芝士牛肉我以為會跟芝心丸一樣, 芝士味多於一切, 但這個不會, 牛肉同芝士味配合著, 但食時真係要小心, 芝士會噴出來, 辣到個咀或者整到件衫就唔好啦.

蔬菜類今次唔止點了兩款, 女仔都是喜歡多一點蔬菜, 所以我們點了五款, 雞脾菇, 粟米, 唐生菜蘿白片同一款好新奇的火鍋料, 鮮淮山, 平時可能煲湯會用淮山, 用來打邊爐我都是第一次食, 原來鮮淮山打邊爐都幾好食, 佢的外表同白蘿白片差不多, 但口感就是粉粉地的, 伴著獨特的淮山味, 好食.  而其他的蔬菜都很新鮮, 不會有爛菜的感覺.

當然我地點為食, 唔止點咁少, 仲有蜂巢豆腐, 響鈴, 雲吞, 水餃, 韭菜餃同紫洋蔥香菇餃. 我朋友就喜歡滑豆腐, 而我就覺得如果個湯底正, 一定要點蜂巢豆腐, 因為夠晒吸湯汁.  而響鈴也是, 我喜歡食半脆的質感, 放湯只數十秒, 而朋友就喜歡淋的口感, 務求響鈴吸到最多的湯汁, 這兒的響鈴很不錯, 最怕有些店家用質量不好的油去炸響鈴, 什麼湯底只沒用, 因只會吃到一口油味.  而這兒的不會一口油, 也不多炸到過左火位.

水餃同雲吞很真材實料, 兩者到大大粒, 食一粒已經有滿足感, 而我不吃韭菜, 所以食了香菇餃.  而紫洋蔥比普通洋蔥更有營養價值, 更加有洋蔥的甜味, 加上我本身都是一個好喜歡冬菇的人, 這個餃很得我的歡心.  最後加點了伊麵, 我好少打邊爐食粉麵, 不過有人想食, 而店員則推介我們試伊麵, 原來湯伊麵都幾好食, 可能伊麵屬於吸湯的麵類吧.

五個女人一個爐, 美味的食物, 大家吹下水, 睇下電視, 食下美食, 乾了一大瓶酸梅湯及蘋果雪梨茶就過了一個愉快飽足的一晚.
2015-04-30
$200 (Dinner)
  • 美國桶蠔
  • 紫洋蔥香菇餃