2015-05-03
有沒有發覺, 朋友相處耐點, 會對其口味越見了解, 特別在打邊爐點食物的時候, 你會知道點什麼大家會一致讚成的. 好像今次我們五個人去打邊爐, 這間店有個很特別的湯底, 我們五個人一致決定要試這個湯底. 這個是什麼呢, 是近來專家們都很推介的天然運動飲品 - 椰青水的變奏, 椰青礦泉水走地雞鍋. 店員係我們面前, 倒下一瓶我喜愛牌子的礦泉水, 再倒了兩個椰青水, 之後就刮了椰青肉, 水滾後就將半隻走地雞下鍋, 大火煮三分鐘, 再熄火焗三分鐘, 一鍋即做的湯底已完成, 而我們也急不及等每人各自品嘗一碗. 而店家也貼心的奉上了海鹽, 以防各位不夠味而自行提味. 而我在家中煲湯都好少咁重口味, 所以我不用下也已經覺得夠味, 淡淡的椰子水味道, 淡淡的雞味, 淨飲湯我已經覺得很好了. 其實很想繼續飲的, 但我怕食唔落其他東西.飲完湯, 自行混醬, 都係一般的幾款, 而我都係一般咁混, 就是生熟蒜麻醬混豉油. 而我地得五個人仔, 所以肉類只點了兩款, 就是手牛切肥牛同為我個唔太食牛肉的朋友而點的黑豚肉. 我已經無食肥牛好耐, 在家打邊爐只會食手切牛, 因為肥牛真係沒什麼牛肉味, 又
蔬菜類今次唔止點了兩款, 女仔都是喜歡多一點蔬菜, 所以我們點了五款, 雞脾菇, 粟米, 唐生菜蘿白片同一款好新奇的火鍋料, 鮮淮山, 平時可能煲湯會用淮山, 用來打邊爐我都是第一次食, 原來鮮淮山打邊爐都幾好食, 佢的外表同白蘿白片差不多, 但口感就是粉粉地的, 伴著獨特的淮山味, 好食. 而其他的蔬菜都很新鮮, 不會有爛菜的感覺.
當然我地點為食, 唔止點咁少, 仲有蜂巢豆腐, 響鈴, 雲吞, 水餃, 韭菜餃同紫洋蔥香菇餃. 我朋友就喜歡滑豆腐, 而我就覺得如果個湯底正, 一定要點蜂巢豆腐, 因為夠晒吸湯汁. 而響鈴也是, 我喜歡食半脆的質感, 放湯只數十秒, 而朋友就喜歡淋的口感, 務求響鈴吸到最多的湯汁, 這兒的響鈴很不錯, 最怕有些店家用質量不好的油去炸響鈴, 什麼湯底只沒用, 因只會吃到一口油味. 而這兒的不會一口油, 也不多炸到過左火位.
水餃同雲吞很真材實料, 兩者到大大粒, 食一粒已經有滿足感, 而我不吃韭菜, 所以食了香菇餃. 而紫洋蔥比普通洋蔥更有營養價值, 更加有洋蔥的甜味, 加上我本身都是一個好喜歡冬菇的人, 這個餃很得我的歡心. 最後加點了伊麵, 我好少打邊爐食粉麵, 不過有人想食, 而店員則推介我們試伊麵, 原來湯伊麵都幾好食, 可能伊麵屬於吸湯的麵類吧.
五個女人一個爐, 美味的食物, 大家吹下水, 睇下電視, 食下美食, 乾了一大瓶酸梅湯及蘋果雪梨茶就過了一個愉快飽足的一晚.