2021-05-20
昨日同女朋友去咗食晚飯,一開始我搵呢間餐廳嘅時候,“凡直友理” 給我一種日本的感覺,似係食日本菜多過西餐,但其實係一間酒吧式西餐廳,外面有露天茶座, 啲人邊飲嘢, 邊吸水煙, 非常過癮。 我同女朋友就選擇入去室內嘅位置坐,貪佢入面涼涼地有冷氣。好impressed 佢個餐牌嘅設計, 係用報紙嘅方式, 將彩色菜單印在上面, 睇菜單好似讀報紙雜誌咁,好有外國生活feel。 菜式影得好靚, 單單賣相都令人食指大動。等餐嚟嘅時候叫咗兩杯mocktail 解暑,我杯係藍莓味,佢嗰杯係西瓜味,好解渴,賣相好吸引,仲有特價添。我哋先嗌一客set dinner: 頭盤選擇了法式奶油焗蟹肉, 而主菜係香烤羊扒黑松露汁焗薯菜。 另加一碟黑松露菌醬烤焗海鱸魚柳配意大利飯。 My favorite 係烤鱸魚,皮脆肉嫩,上面有滿滿的黑松露醬,賣相好高貴,意大利飯香而不膩,不滯胃,飯中混入了西班牙火腿粒,極有咬口,高水準。女友則欣賞奶油焗蟹肉,肉又fresh又鮮甜, 有好多洋蔥粒和豆碎喺入面,好夠味,唔會偷工減料混入其他廉價麵粉魚膠,她直情覺得如果加少少飯或者意粉係底,都立即變成一道優秀的蟹肉意大利飯主菜!之後
之後點了客羊鞍,三色醬汁:有薄荷醬,黃色芥末和茄汁。啲羊係好食得沒話說,所以我反而想分享啲薯條,極驚喜,真係勁脆勁新鮮,不會炸得過老或過粗或過生,做到真正的外脆內軟,好難得,沾上本身碟上滿滿的紅酒燒汁, 比起傳統嘅茄汁有另一番bbq風味。
甜品係朱古力心太軟,加兩款雪糕球,綠色的牛油果味雪糕好正。其實都好耐冇去過一間餐廳係食得咁開心,老闆好細心,會關心我們的食客體驗, 會再有下次🥰