2021-09-14
約咗朋友,沙田走一走,禾輋地方話大唔大,要搵一啲都唔容易,好彩商場指引好清晰見到面搵返個地方抖一抖,傾下近況如何,轉頭望見冬菇亭 大大個金金漆招牌,金仔兩個字 ,忍唔住同個friend講。入去嘆下喇。冬菇亭係我哋嗰個年代,都係响冬菇亭長大,以前周時放工落去下面,開返兩支啤酒整碗雲吞麵, 傾到十一二點週時係咁,去到門口望一望重新裝修有啲睇頭,話曬以前喺冬菇亭嗰種熱辣辣嘅感覺,而家無喇,而家裝修唔同晒,冷氣必備坐位舒適,以前就一個冬菇亭開四面,有啲可能租兩個單位,而家一個冬菇亭就一個,包曬嚟做,裝修得好靚企理,感覺都好舒服,唔講咁多叫嘢食先。整杯生啤,鴛鴦檸檬蘆薈冰,飲飲先,一碟蒜泥白肉小辣,雞絲粉皮,薑蔥雞配菜飯嘅 ,跟住整個意大利蕃茄濃湯肥牛金菇米線,兩兄弟一餐,傾返佢三兩個鐘頭,係咪好爽呢!生啤,一般水準無投訴,入口有感夠凍至緊要,鴛鴦檸檬蘆薈冰, 酸甜醒口,開開喉嚨,跟住小食飲呢個,真係冇揀錯。蒜泥白肉小辣, 肉質夠爽口,醬料溝得啱啱好,唔錯比起薄切切嘅,真係個口感都完全兩回事,抵讚呀!有不惜工本嘅感覺。雞絲粉皮粉皮略為厚咗啲,可能唔同師傅出品,有唔同,感覺唔同食落當然接受,令我懷
轉頭望見冬菇亭 大大個金金漆招牌,金仔兩個字 ,
忍唔住同個friend講。入去嘆下喇。
生啤,一般水準無投訴,入口有感夠凍至緊要,
雞絲粉皮
令我懷念喺陳村食嘅粉皮多添,都足夠曬了食材上碟。
薑蔥雞配菜飯嘅
雞味香,肉質有,似鮮雞,
師傅手藝唔錯,菜飯要快食,加速食慾,安排貼心。
意大利蕃茄濃湯肥牛金菇米線
以前有間蕃茄湯無得輸,近年就唔同咗,
不過金仔比我食番個種感覺,望清楚的,新鮮蕃茄都成個响碗,想唔夠味都唔得。
兩兄弟一餐,慳慳傾返佢三兩個鐘頭,係咪好爽呢