2018-08-28 582 views
亞sir請食晏,叫我揾間唔好咁多人要等位嗰啲,咁我就揾咗位於ifc呢間五行拉麵喇,我早少少去揾位,等咗一陣就有位喇😁我地一行6人就坐吧枱,先睇睇餐牌,都幾多選擇,再睇下其他客人食咩,我揀到喇,就係此店嘅招牌麵-五行焦香味噌拉麵,亞sir話之前食過,會比較油喎,但我都係想試下上菜時賣相吸引,黑色碗黑色湯(油)加上彩色配料,感覺高雅,未放入口已經加分。首先飲一啖湯,味道非常濃郁,據說黑色油係幾種味噌加洋蔥、蒜,肉碎大火爆炒而嚟,需然唔係好健康,但的確非常香濃,湯頭好有焦香鑊氣味,在香港拉麵店未有試過這味道。叉燒半肥瘦,未至於入口融化,但都好滑,味玉幾入味👍,我跟餐加咗吞拿卷,吞拿鮮滑加上蔥花真係好好食!由於有人好大食話唔夠飽😂😂😂於是叫多6件贅沢卷,我都唔執輸食番件😂😂,海膽無怪味,好鮮甜,搭上三文魚子同吞拿蓉,加上醋飯,一齊放入口,簡直覺得條脷都開心到跳舞🤣🤣,非常滿足嘅一個下午💗