2018-06-15 243 views
同老公,朋友一行4人嘈喧巴閉去左under vacuum慢煮工業食晚餐。位置雖然唔喺太子嘅核心地段,不過由地鐵站行過去都唔太遠,大約十分鐘就到。餐廳環境同店名好match,帶有工業風格,燈光會較為昏暗,好有情調。四周無論燈飾,牆上嘅擺設同餐具,都好有特色。最鍾意係菜刀餐具,好可愛牛柳扒嘅外層烤出炭燒嘅香味,中間呈粉紅嘅肉色,入口非常幼嫩。細咬幾下,鬆化得黎帶有食牛扒應有嘅口感,肉汁徐徐喺口腔裏面傾瀉。最欣賞嘅地方係,靚牛扒絕對唔需要黑椒汁或蒜蓉汁,只加入些少鹽就已經好足夠,食到牛扒嘅肉味。蒜香芝士排包,聽個名已經好吸引,一上枱香氣誘人,冇諗過排包都整到咁香咁好食,蒜頭加芝士焗到好香脆,有時食到d蒜蓉包硬崩崩,不過換左排包感覺截然不同,陣陣牛油同蒜蓉香味,中間切開佈滿芝士,食落好香,外脆內軟,好味道。法式羊架寶雲酥第一次食法式羊架寶雲酥,塗上芥末醬,然後沾上麵包糠拎去焗,香草和麵包糠嘅香味完美融入羊架,每一啖咬落去都係獨特口感,羊架焗得入味而且好腍,肉嫩有肉汁,會帶微羶味,不過豬覺得羊係要有d羶先好食,如果完全冇羶味就已經唔係羊。慢煮煙肉溫泉蛋薄餅薄餅唔會太油膩,餅底香脆好味,香噴噴又熱

蒜香芝士排包

慢煮煙肉溫泉蛋薄餅
薄餅唔會太油膩,餅底香脆好味,香噴噴又熱辣辣,溫泉蛋讓左俾朋友食,下次黎再叫啦~

香辣孜然羊肉薄餅
孜然適合用黎配羊肉,羊肉雖然小小一片,不過真係好好食!加上芝士,更能特出羊味,成個薄餅嘅配搭相當有驚喜!

香辣孜然羊肉薄餅

燒烤盤入面有烤春雞,烤粟米,椰菜沙律,美式豬仔骨同烤薯角,烤春雞熱辣辣,肉質嫩滑,切開d肉汁流出。豬仔骨烤到香噴噴,軟腍入味,沾上BBQ醬放入口,非常好。而粟米,薯角,沙律都非常好食。特別介紹蜜糖芥末醬,味道香而不辣,用黎點雞同薯角非常適合。

燒烤盤

蒜香芝士排包