2015-07-02 539 views
之前一直好想同朋友食下唔同國家既菜色,今次終於可以約埋一齊黎食喇~先黎左食印度菜,因為見食評都有幾高評價就黎一試,行完天橋落就見到轉角位有佢地既招牌,呢間餐廳由外到內都係由印度人負責,所以都需要以英語溝通,菜名好有印度特色,好多都係印度發音環境幾大,而且一入去會聞到一陣印度式香味,過一陣就會習憤,燈光偏暗,背景會播放當地既歌曲,好似去左印度咁~前菜會有幾塊薄餅同三種醬料,印度人食野比較濃,所以會用好多香料同辣,醬料可以配之後點既菜色都別有一番風味芒果乳酪,無論味道抑或口感上,都絕對有別於平日係便利店買既乳酪,口感方面比較'稠',而且味道又濃,但又唔會太甜,飲落亦唔會太酸,好有芒果既清新香味。但可惜係唔會飲得出芒果粒,所有芒果都攪拌成芒果溶,所以口感比較單一,不過都抵讚~無骨燒雞,用鐵版形式上菜,由於有唔同既蔬菜,加上切成花狀既蕃茄而吸引食慾。燒雞咬落去啖啖肉,可以慢慢品嚐件雞既咬感同味道,食落幼嫩多肉,而且會有少量肉汁溢出,我會加點檸檬汁,食出去微酸帶辣既味道,刺激味覺。可惜份量比較少,不過如果想品嚐到印度式燒雞既特別,大家可以一試~芝士咖哩小鍋,有青椒、辣椒、薯仔、香料同一啲類似雞肉
先黎左食印度菜,因為見食評都有幾高評價就黎一試,
行完天橋落就見到轉角位有佢地既招牌,
芒果乳酪
芝士咖哩小鍋
芝士咖哩小鍋,有青椒、辣椒、薯仔、香料同一啲類似雞肉既物體,正正方方好似豆腐一樣,但係又唔係豆腐既質感,而係口感彈性高既肉。咖哩小鍋味道偏甜,而甜中帶辣,可惜芝士味唔係太濃,我覺得咖哩小鍋放係烤餅上食比就咁食仲要黎得好食
乳酪烤餅
乳酪烤餅,係兩塊超大塊既烤餅。簡單而言,為求飽肚,但味道就有點失色,因為餅中完全品嚐唔到有乳酪既味道,係完全需要由外來既醬料去填補烤餅淡而無味既味道,例如配合青瓜乳酪就可以食到清新香甜既烤餅。但係呢塊烤餅比較硬身,需要用勁大牙力去咬開,所以感覺一般
香甜奶油薄餅
香甜奶油薄餅,共有4塊,份量好足夠,有好香噴噴既奶油香氣。薄餅一啲都唔乾,唔似出面食開既薄餅咁乾。薄餅外層有少少焦既感覺,外脆內軟。可以點選店內三種唔同既醬料,配搭出唔同既口味,而我地就揀選左青瓜乳酪,味道好清新~作為小食黎講都算唔錯~
印式雜菜炒飯
印式雜菜炒飯,上菜時既顏色鮮艷而且氣味香濃,炒飯材料有荷蘭豆、薯仔、紅蘿蔔同各種唔同香料。
份量非常多,第一啖食落去會有好強勁既香辣味,香氣會從口中湧出,荷蘭豆既甜味可以中和炒飯既香辣味,而且薯仔都非常入味,唯一炒飯不足既地方係偏辣,可能未必符合香港人既口味,但都覺得值得一試~
芒果乳酪
芝士咖哩小鍋