2016-07-18
係人都知道旺角區有好多樓上Cafe,但原來尖沙咀都有唔少經朋友推介下就搵到呢間"只"。Cafe位置比較偏僻,都花左少少時間先搵到!不過Cafe裝修簡約,傢俱都以木色系為主,好有文青格調。而且有塊大玻璃窗,可以比陽光射入黎,感覺好舒服 Main Course除左可以散叫之外,仲可以加$40有個餐湯同揀部份飲品!而今次就係蒜香磨菇湯 菇味都幾重,仲有少少蒜粒做調味,不過就比較油左啲之後同朋友分別叫左櫻花蝦蜆肉牛油香蒜炒意粉(HK$86)同煙三文魚忌廉汁天使麵(HK$84)。櫻花蝦蜆肉牛油香蒜炒意粉:香濃嘅蒜蓉味係遠處傳黎,而且櫻花蝦同蜆肉亦十分足料本以為炒意粉會好乾身,但原來店舖係會有醬汁浸住意粉。醬汁充滿蒜香味,帶少少牛油味做點綴,味道好香,但絕不油膩!櫻花蝦雖然無咩味,但脆脆地,令到口感變得豐富煙三文魚忌廉汁天使麵:煙三文魚捲成玫瑰花形狀,上枱時吸睛度頗高天使麵每條都有沾上忌廉汁,可惜醬汁過於濃郁,增添不少膩感我地仲叫左芝士焗薯條(HK$50),薯條整得非常香脆芝士雖然可以拉絲,但芝士分量略為少左一啲。若能多一啲,一定會更芝味至於飲品就揀左蜂蜜紅茶(HK$40)同玫瑰鮮奶抹茶(HK$
櫻花蝦蜆肉牛油香蒜炒意粉:
蜂蜜紅茶:
看似普通,但紅茶味濃,加少少蜂蜜不會太甜,反而可以一解膩感!
玫瑰幽香撲鼻,但飲落去玫瑰味不太濃。而抹茶味卻恰到好處,不會過於苦澀,加入鮮奶之後,口感更香滑