同好友一直都好鍾意食日本菜,最近食飯黎開呢個中心,發覺好多餐廳都好好view仲好好mood。難得見到有間餐廳地點岩而且冇負評,一於試下佢約好左7:30,到達後侍應好有禮貌帶我地二人坐一張角落又望到少少境嘅位我食野最鍾意慢慢地靜靜地食,呢個位好岩我心意講真內部唔似平時日本野,似西餐or高級酒店嘅餐廳,一坐低已經好relax可以同好姊妹好好享受二人世界枱上除左醬油、七味粉外,仲有花花擺設,環境已經加分環境咁好,見好多人都會叫下cocktail飲下,但無奈第二日仲要番工,我地每人唯有叫無酒精飲品啦有個好靚嘅櫻花cocktail我地都好想試,下次搵次weekend再黎要試試佢朋友的荔枝特飲$78好友的飲品當然要來試一口清而不過甜,充滿荔枝香味我的士多啤梨特飲$78相薄下較細杯,但其實飲到最尾仲飲緊酸甜的士多啤梨味加上淡淡乳酸味,超fresh呀不過初初飲覺得輕輕甜左丁點,如果有番少少冰balance番就更好喇先來頭盤紅酒慢煮鵝肝佐巨峰葡萄汁$108鵝肝好大片,共兩片同朋友一口鵝肝一口特飲⋯好寫意啊鵝肝有陣陣紅酒香,加上少許甜中帶酸嘅葡萄汁,襯埋野飲,望坐個view...超relax大藍洞$398

我食野最鍾意慢慢地靜靜地食,呢個位好岩我心意

可以同好姊妹好好享受二人世界

枱上除左醬油、七味粉外,仲有花花擺設,環境已經加分

朋友的荔枝特飲$78
好友的飲品當然要來試一口
清而不過甜,充滿荔枝香味

我的士多啤梨特飲$78
相薄下較細杯,但其實飲到最尾仲飲緊

酸甜的士多啤梨味加上淡淡乳酸味,超fresh呀

先來頭盤
紅酒慢煮鵝肝佐巨峰葡萄汁$108
鵝肝好大片,共兩片
同朋友一口鵝肝一口特飲⋯好寫意啊

大藍洞$398
魚生不能少吧~
初初見到個名覺得好得意,藍洞點黎呢?原來係中間果碗藍色嘅魚生醬油
好靚,好似個海,而且d色係用花做天然色素,唔係化學野
比起普通魚生醬油淡而鮮味
我地淨係點呢個醬油冇理普通果個

本身呢個價位魚生一定好食新鮮架喇,但點埋呢個醬油真係提升左鮮味而又唔會太咸搶款左主角嘅味道

以下每一款,係每一款魚生都好味

火焰海鰻芝士卷$148
呢兩樣都係我最愛

芝士香而不會過濃味
鰻魚一點腥味都冇,同芝士超級夾

舞茸天婦羅$58

呢個真係抵食
即炸,呢個菌類仲幾大舊,好脆好香口

鱈魚蟹膏燒$188
擺盤好靚
食野要全面享受就係佢上菜時個樣已經可以俾你欣賞

呢個其實只有淡淡蟹膏味,唔好expect佢好重蟹膏,因為本身條魚已經好鮮好好味
太重調味只會蓋過左佢嘅鮮味
魚皮燒得香脆,魚肉頗大份,食到呢到已經飽飽地

和牛粒配溫泉蛋石窩飯$238
呢個份量唔大,二人分吃一人有一碗,和牛淋身,加埋醬汁撈勻食

另外食得咁開心,都要讚讚侍應,香港好多餐廳都收呢個價,但服務未必做到專業水平。
呢到侍應令我feel到佢地嘅專業,有禮貌,有耐性,上菜時會再輕輕介紹一下,上菜收碟速度剛好,你剛食完上一道菜,下一道道剛好送上黎
呢樣真係好少唔喺酒店嘅餐廳見到
下次一定會找個weekend再黎
2018-04-17
$700 (Dinner)
  • 大藍洞雜錦刺身