Yola birthday ~ 諗左好耐,就決定黎半島一試啦,係眾多餐廳中,就揀左 Chesa 喇 ~係全港歷史最耐既半島酒店入面其中一間瑞士餐廳,地方比頂期中細,只有約十張枱,因望不到窗外,所以無咩景觀可言 ~ 不過裝修特別,恰似置身於瑞士既民居之中,大部份都係用木建成,如果加多個壁爐就更加似。燈光柔和浪漫,坐得舒服。侍應們服務都算殷勤周到,從入門口、order、打點進餐到結賬都係滿意既 ~ 慢慢嘆,食足兩個半小時,好舒服滿足 ~Menu 只得法文同英文,免強睇得明啦,不妨問問侍應有咩好介紹、招牌菜會更有較率。Waiter 稱因菜式實在太多,所以未能盡錄於 menu 上,如果有咩想食,又搵唔到的話,可以直接問佢地囉。每張枱都放置支巨洋燭,我想係用黎替代燒香燭計時,支蠟燭燒完就要埋單交枱架喇,不過講吓笑啫,哈哈。有四種唔同口感同味道既餐前包,可能法國、瑞士都習慣食啲又凍又硬既麵包,但我都係偏向喜歡熱騰騰、香嘖嘖又軟棉棉既麵包。試晒咁多款,只有右下角的全麥包最香最好味,雖然都係有啲亁硬。crab meat pancake 鮮蟹肉班戟,真係鮮拆蟹肉,絕唔係啲雪藏或罐貨,一試難忘,味道鮮甜可

crab meat pancake 鮮蟹肉班戟,真係鮮拆蟹肉,絕唔係啲雪藏或罐貨,一試難忘,味道鮮甜可口。足料蟹肉用嫰滑班戟卷上再配以龍蝦汁,好美味。

香煎鵝肝配石榴汁,鵝肝厚度適中,雖然本人較為貪心,梗係有咁厚得咁厚就最好啦,哈哈。煎得表面香脆,裡面 creamy,上等鵝肝非常油潤嫰滑,配以帶酸甜既石榴汁,可略為減輕油膩感,整體黎講都好有水準。我喜歡厚切鵝肝多啲,配少少黑腊,與法包或白麵包同起等別冶味。

龍蝦湯,我到每一間餐廳都會必試既湯,可以試到餐廳既質數。湯底質感都好滑,達標,味度夠濃又唔會話過咸,香氣十足而且溫度剛好,好味道。如果可以熱少少就更好喇。

意大利意米湯,好鮮甜可口,清香宜人,必試。

沙律,跟羊架既 side dish,新鮮爽口,無咩特別。

烤羊架,我覺得五成熟最正,烤出香味,又唔會太生,肉質鮮嫰,肉味濃,肉汁豐盈,無得彈,最細心既係已經張羊架中間條骨去左,咁就唔洗損條骨咁無儀態啦,可以一啖咬落去,好滿足啊 ﹗伴碟時蔬美味,只略烚可保持原味,非常鮮甜。

法式白汁牛仔肉配薯餅,因見 menu 上面無牛,所以問吓 waiter 有咩好介紹,但 rib eye 或 fillet 又較為普通,最後決定依個。未放上枱已覺得熟口熟面,原來上次係另一間瑞士餐廳已試過,不太啱口味,今次都係同出一徹。依味菜特色係牛仔肉全熟,口感略靭,牛味不太熟,反而著重係個香濃白汁上,真係沒有她不成。香濃既白汁好香好濃好杰,撈上牛仔肉及薯餅同吃真係互補不足、變得非常可口。

西班牙凍湯,唔好以見到頭幾味頭盤同主菜細細碟無咩野落肚咁,其實已經飽到九成幾,所以決定唔叫甜品,想飲個凍湯清清口腔,剛才又鵝肝又羊又牛,樣樣都幾濃吓。見 menu 上今次又無提供,咁又要問吓 waiter 哥哥啦,今晚只能做到西班牙凍湯,無問題,梗係要試試啦。銀器具,下面係冰鎮上面係湯,蕃茄味香,飲到有啲西芹同洋蔥味,味道好清新,真係可以清一清剛才濃烈既肉味,好正呀。

免費既飯後甜點,三款朱古力,有朱古力包住香橙乾,好勁橙味同糖味。有雪山形朱古力,頂部係白朱古力,裡面包住軟朱古力,依個正呀。最後係朱古力薑餅,嚥嚥靭靭,麻麻。

Menu
法式白汁牛仔肉配薯餅
西班牙凍湯
甜點
2011-02-28
$950 (Dinner)
Celebration
Birthday