2020-07-29 1311 views
近日疫情開始嚴重,都減少與朋友出街食飯,因此多留在家中陪屋企人。而媽媽表示好耐冇去喝茶,所以我搵了一間比較高檔茶樓,帶她食餐好少少😋——————————🔹 安格斯和牛腸粉平時牛肉腸和叉燒腸就食得多,但安格斯和牛腸粉真是未食過😳上菜時腸粉已經切開,方便一夾就食得。腸粉皮薄到見到裏面的顏色,每嚿都很多牛肉😍 由於牛肉事先用黑椒炒過,有些少黑椒汁,所以食起來很有肉汁,牛味濃而嫩滑,改寫了我對腸粉的認識👍🏼👍🏼-🔸黑松露蝦餃之王這個蝦餃好飽滿,裏面全部都是蝦肉,還食到陣陣黑松露香味,媽媽大讚好食☺️☺️-🔹 什菜鮮蝦春卷起初以為普通蝦春卷,但食過一啖就覺得唔簡單,因為外皮剛炸起,脆卜卜,裏面有很鮮的蝦肉。食半嚿已經覺得好滿足,可能太足料😋-🔸 白胡椒濃雞湯灌湯餃好耐冇食過灌湯餃,就和媽媽各自叫兩一個食~這個灌湯餃實在太真材實料,裏面有原隻蝦肉、豬肉和冬菇,聽到係咪都流晒口水呢😋配上白胡椒濃雞湯,真是很鮮很補,令我下次想再encore!!!-🔹 鮮茄濃湯浸菜苗飲茶冇理由只食肉,所以叫個菜苗試試!一上菜,賣相真的不錯,有紅有綠~ 媽媽很喜歡這個鮮茄濃湯浸菜苗,因為它做得比較清淡,菜苗新鮮,份量也有不少
——————————
🔹 安格斯和牛腸粉
安格斯和牛腸粉

🔸黑松露蝦餃之王

🔹 什菜鮮蝦春卷
什菜鮮蝦春卷

🔸 白胡椒濃雞湯灌湯餃
白胡椒濃雞湯灌湯餃

好耐冇食過灌湯餃,就和媽媽各自叫兩
🔹 鮮茄濃湯浸菜苗
鮮茄濃湯浸菜苗

飲茶冇理由只食肉,所以叫個菜苗試試!一上菜,賣相真的不錯,有紅有綠~ 媽媽很喜歡這個鮮茄濃湯浸菜苗,因為它做得比較清淡,菜苗新鮮,份量也有不少😚

🔸 燕窩3.6奶凍
燕窩3.6奶凍

聽聞這裏的甜品都很高水準,就算已經食到很飽,都叫一款食。奶凍上有些燕窩,質地很濃稠,不像加了很多魚膠粉,味道很香而重奶味,甜度剛好,果然沒有叫錯!

黑松露蝦餃之王

Type of Meal