2021-09-30
今年中秋真係食到肚滿腸肥假期雖少美食真多!把握住假期去食漁釧只供應三日既中秋限定"無冷凍生劊本鮪套餐", 本鮪係吞拿魚之中既最高級別, 今次既本鮪係由日本直送到店, 所以係非常新鮮同名貴ga漁釧既裝修風格充滿住懷舊日式料理餐廳既感覺, 而且整晚都播住耳熟好聽的日本流行音樂, 食客仿如置身係日本一樣"本鮪套餐"包左前菜三點(吞拿魚蓉Tapas、酒盜芝士Tapas、日式味噌雞肝醬Tapas)、口感豐富的炙燒吞拿魚沙律。另外, 當然少不了最令我地期待既本鮪刺身及壽司~刺身及壽司都包括在唔同既本鮪部位, 佢地既味道、肉質彈性、油脂分佈及比例, 真係比起一般壽司店的優質得多仲有鮮味十足既大蜆味噌湯、香口既吉列鮑魚串、主食(吞拿魚蓉丼/牛肉野菜烏冬)可享用~我地再加點左"日本清酒配對", 享用不同的食物時就有不同的清酒去配搭, 清酒味道都偏甘甜, 入口仲有芳香既果味, 當中我就最鍾意"京姬柚子檸檬酒", 有大量清新柚子味, 仲有酸甜既檸檬香, 配合埋柚子味雪葩, 簡直係完美既一餐