呢間save左年幾既新派京滬菜終於有機會黎食🥰佢有兩間店舖一間係康城一間喺銅鑼灣👀佢比較招牌就係烤鴨啦,我地本來諗住佢個樣望落都係走精緻路線架啦份量應該唔會好多,所以就唔小心叫左好多🥴點知佢份量真係幾多,最後食剩少少要打包⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫🦆京滬酥香烤鴨半例 ($238) | 7.5/10本身以為半例係好少仲驚唔夠三個人食,點知個半例原來係半隻😵‍💫三個人食綽綽有餘,基本上食幾個卷都飽左一半😂我一個人都食左五六個卷😵‍💫不過佢個烤鴨真係幾好食,尤其係佢有分二食,鴨皮點砂糖食,十分酥脆入口即化,真係好邪惡呀👅不過好好食🥰另外一食就係正常包餅皮,但佢個餅皮無野保溫好快凍曬真係好扣分🥴除左呢點,overall個烤鴨係好食既👍🏻🐟星斑木瓜魚頭湯 ($298) | 9/10之前我睇menu已經覺得佢好吸引,因為我好鍾意飲湯🥰最後發現好彩叫左咋🤪佢呢個湯真係好出色,係成餐我地最鍾意既野食😍條魚係用星斑,木瓜睇落都係靚木瓜因為好甜,成個湯都非常足料,有豆腐萵筍,個湯好鮮甜濃郁仲係奶白色個口感好濃厚,一大煲湯三個人每人都分到兩碗,無論味道定份量我都會比98分😍佢

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
🦆京滬酥香烤鴨半例 ($238) | 7.5/10

🐟星斑木瓜魚頭湯 ($298) | 9/10
之前我睇menu已經覺得佢好吸引,因為我好鍾意飲湯🥰最後發現好彩叫左咋🤪佢呢個湯真係好出色,係成餐我地最鍾意既野食😍條魚係用星斑,木瓜睇落都係靚木瓜因為好甜,成個湯都非常足料,有豆腐萵筍,個湯好鮮甜濃郁仲係奶白色個口感好濃厚,一大煲湯三個人每人都分到兩碗,無論味道定份量我都會比98分😍佢仲會原條魚既湯渣上返跟埋豉油,d魚肉都仲係幾好食👍🏻呢點幾加分因為個感覺佢真係好真材實料而且唔會浪費,而家覺得佢298都真係抵飲🤣絕對對得住佢價錢,下次都會encore佢呀

🍖外婆紅燒肉 ($108) | 5.5/10
紅燒肉有d普通,個色澤太紅感覺落左色素🥴我覺得唔夠好食

🦐老北京宮保蝦球 ($198) | 7/10
個蝦球就幾好食,因為個皮真係炸到好薄,食落有d似焦糖脆脆地甜甜地,個蝦肉都算彈牙唔會話好霉💁🏻‍♀️

🥟招牌小籠包6隻 ($78) | 7.5/10
小籠包幾好食多湯汁👍🏻

🥧爆汁牛肉餅2件 ($78) | 8/10
之前有食過佢同一集團既京滬菜,覺得佢個牛肉餅真係好食,所以今次再叫🥰佢皮薄餡靚,重點係好多湯👍🏻

⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫⧫
Overall呢間我地都好滿意,而且咁諗返起都唔算好貴,我地叫左4人份量,埋單都係1100左右,如果幾個人黎食或者同屋企人黎食都幾好💁🏻‍♀️食物環境服務都幾高質👍🏻可以encore呀呢間

🏠環境:7/10
🍲食物:8.5/10