2015-12-28
難得假期,好友們一起茶敍,大家又是哈日一族,便決定去中村藤吉茶店碰運氣。約定兩時半見,我和另一好友在一時開始等位,約等四十個號碼。剛好兩時半便有座位了。地方好日式,又寬敞舒適又可見維港景。店內聞到陣陣茶香,一入內便見到一個磨茶葉的容器。好relaxed!我們坐下四人枱,有兩壺日本茶,鑄鐵茶壺真是犀利啊。我至愛京都小點,所以點了小點set,有chiffon cake 兩種味道,又有抹茶雪糕,紅豆等。同綠茶好夾,oishii!兩個友人都點了腐皮soba set, 食得好開心,腐皮味道好好,soba湯底好,再配上紅豆,抹茶jelly的甜點,超正!另一友人一直都夢想食parfait 當然點了抹茶芭菲啦,佢食到非常乾淨呢,哈哈。每枱只有九十分鐘時間,雖然不長但亦夠我們享受維港景色的一個relaxed的京都式茶敍,下次要再來!忘了講,價錢超值又不加一!,
好relaxed!
我們坐下四人枱,有兩壺日本茶,鑄鐵茶壺真是犀利啊。
忘了講,價錢超值又不加一!,