魚肉高蛋白質又低卡,常常係我嘅減肥戰友!😝 ​最近炮台山開咗間主打魚品輕食嘅小店「魚事者」!可以試勻多款由魚肉打造嘅創意料理!價錢仲要勁親民!簡直係一眾fish lover嘅福音!😍👩🏻‍🍳​呢度嘅魚品輕食,主要以港式風味為基礎,再加入車仔麵、街頭小食及西式Fusion菜等元素,令大家有親切感得嚟又不失驚喜。​▲老闆Hyvan因愛食魚,所以決心開一間主賣魚品嘅店子。造訪當日,店家仍在試業中,老闆Hyvan亦剛好在場~然後我當然借啲2同佢吹下水!估唔到呢位咁後生嘅老闆,原來自小對魚品已深深著迷!成日魚蛋當正餐咁食!​後來,佢去咗美國留學,因為太耐無食到高質魚品,所以萌生想將來開魚肉食店嘅諗法。「自己開檔,想幾時食魚蛋都得啦!」基於呢個理由,就聯同Partner開咗魚事者。😝​不過,魚事者賣嘅輕食當然唔係傳統嘅魚蛋粉,而係利用魚肉,製作唔同嘅Fusion料理~老闆Hyvan及佢嘅廚師團隊,每日會係漁市場入貨,以多款新鮮海魚打造菜餚,好似𩶘魚、九棍、紅衫、門鱔及剝皮大眼魚等等。因深海魚運動量大、深海又壓力大,肉質份外紮實,所以做出嚟嘅魚品,更具「白」、「彈」、「鮮」三大美味元素。(由於試咗好
魚肉高蛋白質又低卡,常常係我嘅減肥戰友!😝 ​

(由於試咗好多款食物,今次同樣地簡介幾款我最推薦嘅菜式。)​
扮墨西哥魚皮
✦扮墨西哥魚皮
Guacamole 係墨西哥嘅美食,店家就將Guacamole中嘅薯片轉為炸魚皮!雖然邪惡咗,但美味度亦大大升級!😍魚皮更脆薄,油脂更豐盛,帶有濃濃魚開,要加上清爽嘅牛油果莎莎醬,真係超開胃!推薦!​
炸魚狗腸
▲估唔到魚肉熱狗咁彈牙爽口,好正!
✦炸魚狗腸
豬肉做嘅熱狗常常食,但用魚肉整熱狗都係第一次試!咬開時魚肉勁彈牙,芥末醬又勁惹味,連同香脆嘅「魚粒莎莎(炸魚肉粒)」及煙肉一齊食,口感好豐富。​
炸魚無薯條
▲每條炸魚肉薯條都有7cm長,老闆話呢個長度口感最正。
✦炸魚無薯條
呢款小食完全無薯仔成份,入面嘅條狀物由深海魚肉製成。老闆話每條「薯條」約7cm長,因呢個長度可令人有咬口,又不於覺得膩。另外,呢度小菜可以揀松露醬及雙子醬(明太子+蟹子),邊食邊沾醬,成件事幾正。​
川式-麻辣鴨絲魚麵撈
✦川式-麻辣鴨絲魚麵撈
呢款魚麵撈真心好正,添加花椒及辣油加馳,麻辣又惹味。令我驚喜係個魚麵,我第一次食到咁幼嘅魚麵(同意粉差不多粗),彈牙得嚟魚鮮味濃!加上拌碟嘅鴨絲、蔥絲、辣椒絲及青瓜絲,有啲北京填鴨feel,但味道又意外地襯,非常抵讚!​
牛魚氏火腿
✦牛魚氏火腿
唔食得辣,可以揀呢款清湯魚麵。呢款小食最得意係上面有4片分別由牛肉及魚肉做成嘅火腿!我都係第一次試到用呢2種肉做嘅火腿!好特別!至於味道,我覺得牛火腿就同普通火腿差不多;魚火腿就好彈牙,似易咬版嘅墨魚肉,同埋魚鮮味濃啲,不錯。​
泰式-蝦頭油炸蝦球魚麵撈
✦泰式-蝦頭油炸蝦球魚麵撈
第一次食魚麵撈,味道比想像中正!蝦頭油好鮮甜,微辣口感,再加青擰汁,有啲似泰式炒金邊粉嘅味,只是金邊粉換成了魚麵。不過,個人覺得魚麵彈牙又粗身,口感更好!至於炸蝦球就正常發揮,略嫌炸皮有啲厚。
黃金魚彈彈
✦黃金魚彈彈
呢款湯麵,上面嘅魚型魚蛋,同我哋食開嘅炸魚蛋差唔多,但佢夾心係芝士,味道好Creamy,幾好。至於巨型魚蛋,感覺同長洲巨型魚蛋味道一樣,但個肉質更實淨,整體味道都幾好。
港式多士三併配黑松露醬
✦港式多士三併配黑松露醬
呢3款多士上,分別有魚、蝦及墨魚口味,​炸得好香口,邊食邊點黑松露醬,成件事邪惡爆燈!其中,我最愛墨魚多士,魚滑好彈牙,口感好好。
▲補充返魚事者嘅門面,其實就咁打卡都唔錯。
▲店內最搶眼莫過於係呢個魚袋霓虹燈。
▲店子不大,但坐得幾舒服。
▲呢個幾何圖案地版,同埋格子牆,細節滿滿~
▲店家用QR Code點餐,order完就去櫃台比錢,都幾先進。
▲連飲品都用啤酒機儲存,確保出嚟嘅飲品唔洗落冰都夠福!
▲唔好以為輕食即要配可樂咁無益!呢度特飲品主要以梳肝花茶系列為主,解膩排毒一流!
2020-08-25
$50 (Tea)
扮墨西哥魚皮
炸魚狗腸