2016-04-12 429 views
呢間潮汕小菜最近係我環頭開分店,唔知係咪因為新開,再加上好多bloggers都有介紹過嘅關係(我都咁樣先知呢間餐廳lol ),真係有好多人等位 原本以為價錢都會貴,一打開餐牌,真係估唔到係幾親民和 ! 黑色封面嘅餐牌都好型格,而且餐廳仲好細心,差唔多每一道菜都有一小短文介紹,至啱我呢啲對潮州菜一啲認識都無嘅人 ~首先上枱嘅係呢個家常牙籤雞,用牙籤拮住雞肉之後,由米通粒做炸粉,所以非常脆身,不過略厭啲雞肉有啲薄,呢個潮式炸雞仲有連埋泰式酸辣醬,可以平衡下炸野嘅油膩感 跟住就要咗秘製黃燜豬手雞(半隻),豬手同雞肉一齊燜,我都好似未見過呢個配搭,而半隻雞嘅份量都唔少,相信燜咗一段幾長嘅時間,所以雞肉非常軟身,細力一咬,就已經可以骨肉分離lol ,而豬手就保持到彈性嘅質感,吸收曬汁嘅精華,夠曬入味。用豬手同雞燜出黎嘅汁和,唔洗講都知會係幾正啦,所以忍唔住就嗌一碗白飯黎撈汁食 ~終於到咗今晚嘅主菜喇 ,就係潮汕膏蟹砂鍋粥(中),係個鍋到撈一撈,就可以見到蟹蓋同巨型嘅蟹鉗,一鍋粥可以至少分到8碗。另外仲有一碟芫茜,俾你加落去個粥到調味,而我係芫茜控,所以我落咗好多係自
),真係有好多人等位
原本以為價錢都會貴,一打開餐牌,真係估唔到係幾親民和
家常牙籤雞
秘製黃燜豬手雞(半隻)
終於到咗今晚嘅主菜喇
,就係潮汕膏蟹砂鍋粥(中),係個鍋到撈一撈,就可以見到蟹蓋同巨型嘅蟹鉗,一鍋粥可以至少分到8碗。另外仲有一碟芫茜,俾你加落去個粥到調味,而我係芫茜控,所以我落咗好多係自己個碗粥到
~
講番味道先,粥煮得非常入味,吸收洗嘅味道,而且比較澀身,唔會太過稀好似粥水咁,味道真無得彈,大家都對佢停唔到口啊
!! (大家可以加錢追加其他配料落個粥到嫁)
正宗汕頭手打牛肉丸
係食緊主菜嘅時候,正宗汕頭手打牛肉丸就上枱喇,由於係人手手打鮮牛肉嘅關係,所以牛肉味都幾重,仲好有彈性,係呢個moment,我諗星爺嘅瀨尿牛丸,唔知呢到嘅手打牛丸,又可唔可以當係乒乓波黎打呢? Lol
小米餃
另外一樣特式小食就係小米餃,可能大家都未聽過,因為我都未聽過
,睇番餐牌嘅簡介,佢就係用一層粉果皮,整成一口嘅size,再包住肉餡,跟住點啲蠔油一齊食,口感都同粉果都有啲似,只不過入面係肉餡黎,味道同口感都幾好
醬醃三寶飯
等咗好耐,醬醃三寶飯都仲未到,我地都趨咗幾次,可能因為係要新鮮醃,所以要等得耐少少
。終於…...終於有得食喇!!由於張相係用一個碗放曬三種醃製海解,所以無諗過實物會用一隻特製嘅小食碟載住。話係醬醃三寶,緊係有三款唔同嘅醃製海鮮啦,首先有嘅就係醬醃膏蟹,跟住有醬醃瀨尿蝦,最後就有醬醃海膽,除咗瀨尿蝦之外,其他嗰兩款都令我諗起韓式嘅醬醃拌菜,不過兩隻嘅味道其實都好唔同。我最鍾意就係食醬醃膏蟹,雖然豉油味唔係太重,但係啫喱狀嘅蟹肉同橙色嘅蟹膏,連埋白飯一齊食,味道幾好,可以食到蟹嘅鮮味
。醬醃瀨尿蝦就中規中矩啦,都係略厭醃得唔夠入味。相比起膏蟹同瀨尿蝦,醬醃海膽反而係超咸,一家要送白飯先得,而味道都有啲啲腥,我自己就唔太鍾意喇
擂茶
擂茶
最後一樣就係擂茶,因為圖片係有一個碗同棒去壓碎啲米、芝麻等嘅谷物,再倒茶落去泡,所以我諗住會係好似日式嗰啲沏茶咁,點知上枱係一碗睇落好似湯飯嘅茶黎,用碗飲嘅感覺有啲奇怪,因為我心入面預料會係鹹鹹地,偏向湯咁,但係一飲就真係完全係清涼嘅茶,跟住有啲浸淋咗脆米,同埋每一啖都可以飲到芝麻嘅香,又真係幾得意
~

野食份量其實唔係好多,但係價錢平,所以嘗到更加多唔同嘅野,我反而覺得仲好~
2016-04-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
家常牙籤雞
秘製黃燜豬手雞(半隻)
正宗汕頭手打牛肉丸