2018-03-18
上次去咗韓國都冇機會食到人蔘雞湯,一直念念不忘,跟住俾我發現LCX開咗間the joomak竟然有用人蔘雞黎做湯底嘅打邊爐,即刻呼朋喚友去試吓。泡菜煎餅$88因為都太肚餓叫咗個泡菜煎餅先,個泡菜煎餅好大個,仲俾埋把大大嘅煎刀我哋,出面煎得好脆,裏面都幾煙韌,泡菜揸得夠乾身。人蔘雞湯底$295萬眾期待嘅人蔘雞,裏面都幾足料,裏面有原隻春雞,同埋大大支人蔘,一滾左我哋就係咁飲啲湯,甘甘甜甜,隻雞入面仲有糯米飯,一開始我哋就食晒隻雞同埋飲夠湯先,之後先開始落材料打邊爐。韓牛拼盤$498各項有拼盤好大份,分咗兩碟餸,有腐竹,墨魚滑,蝦滑,芝士腸,粟米,南瓜,同埋各類蔬菜。另外一碟就有韓牛上面仲有大大個雲耳,絕對係影相位。蔬菜方面最驚喜係有冰菜,唔係成日食到,用料都幾好。而韓牛當然係主角啦,牛肉味好重之餘,個肥瘦嘅分布仲好靚添,入口即溶。韓式牛肉炒飯$98呢個炒飯未上枱已經聞到嗰陣好香嘅牛肉味,而且牛肉嘅份量好多,大大塊,一定會發現佢嘅存在,牛肉肉味深左落去啲飯到,炒都好香,入面加左啲豆芽,識落清新啲,有助減去肥膩感。芝士五重拼盤$268呢個叫係因為又係另外一個影相位,而且我哋都好鍾意食芝士,但
泡菜煎餅$88
人蔘雞湯底$295
韓牛拼盤$498
韓式牛肉炒飯$98
芝士五重拼盤$268
呢個叫係因為又係另外一個影相位,而且我哋都好鍾意食芝士,但係佢想你嘅時候我哋已經好飽啦,啲芝士裝住喺嗰個多士入面,另外出面仲有一啲炸物係飲芝士食嘅,有翠玉瓜,魷魚,年糕,炸雞等等,芝士味道好濃郁,配埋啲炸物嘅味道都己有層次,仲可以me埋啲多士黎甜芝士食。
四個人食咗$1400左右,打邊爐仲要係LCX差唔多啦。