2018-01-10 1239 views
呢間花樣年華勝在位置、裝修、空間感。因為近時代廣場,昔日嘅打冷街變咗條日韓街,花樣年華正是位處登龍街某大廈一樓,沒有街舖嘅灰塵,裝修都幾靚,樓底好高,坐喺入面好安樂。平常晚餐,一人一個麵加碟菜。我記得友人話紅燒牛肉麵唔好食,所以今餐點個黑毛豬扒擔擔麵($98)、原盅蟲草花雞湯麵($88)、豆瓣菠菜($68)。黑毛豬扒擔擔麵($98) - 擔擔麵同一個單點擔擔麵看似完全一樣,都幾大碗,細食者宜與人分享。湯底味道都OK,麵又無出水。至於塊另上嘅豬扒,一口咬落有陣香酥味,又不會太油膩,不過炸物凍咗好難keep到好味,呢度也不例外。整體來說都幾和諧,但要襯熱食豬扒。原盅蟲草花雞湯麵($88) - 個湯超熱要小心,同一個單點湯看似完全一樣,味道好好,又唔會話一陣藥材味,不過啲雞煲得耐,連骨都咬得碎,肉就梗係“鞋”。至於個另上嘅麵,乾爭爭都唔知應該點食,我強搶咗擔擔麵一啲湯食咗半個白麵,再將另外半個白麵放盅湯食,感覺怪怪的。豆瓣菠菜($68) - 正常

豆瓣菠菜($68) - 正常
黑毛豬扒擔擔麵

原盅蟲草花雞湯麵

2018-01-04
$150 (Dinner)