2018-08-21 555 views
今次姨甥返香港放暑假,如果話有啲咩特別想帶佢去食的話,應該要數上海菜, 可惜一直都約唔齊人囉😕。上海野咁飽肚,要人多先食得過癮架嘛!既然係咁,我今日唯有先帶佢食夏麵館頂住癮啦,呢款新派上海菜小館,人少少都食到嘅。一如以往,姨甥仔一個人可以食兩個人嘅份量,加埋我話要減肥嘅半個人,我地又試叫到一枱都係囉🤭😝!先嚟三個小食,全部都係有人話想食🙄,川味口水雞,上枱原來好鬼大份,比佢嚇親,雞肉嫩滑又冇乜骨,夠哂辛辣好惹味👍手抓蔥油餅,嚟到覺得個賣相麻麻地,但其實好香好脆,食不停口😋食上海野必點燻蛋,不過我就覺得佢煙燻味唔夠,同有點偏鹹,似鹵蛋多啲。主食我都估到有人實點排骨擔擔麵架喇,排骨炸得酥香,擔擔麵味道唔錯,只係個湯略嫌烯左啲唔夠花生醬味喎。我就諗住要食少啲肉,而且有點口水雞,所以主食我只點左個蔥油開洋拌麵,呢個就冇乜特別,不過不失啦。食完主食,點都要食返啲甜野嘅,有人話輕輕地叫個高力豆沙啦😅!咁呢樣呢度又幾好,事關高力豆沙一份三件,我地兩個人都食到,如果去正常上海菜館,就好多野都點唔到架喇!

2018-08-21
Type of Meal